Læsetid: 2 min.

Andre aviser skriver

9. maj 2005

8. MAJ - I dag for 60 år siden kapitulerede det nazistiske Tyskland (-) 20 millioner sovjetborgere mistede livet under krigen, mange af dem i direkte kamphandlinger. Disse mennesker døde for Europas frihed. Dette må nævnes og huskes, før vi går videre. De følgende 45 års sovjetisk undertrykkelse af Baltikum, Centraleuropa og Balkan er også en forbrydelse, der ikke må glemmes, og som hverken kan forklares eller undskyldes med de sovjetiske krigsofre. I en hæmningsløs terrorbølge lod Sovjet og dets håndlangere hundredetusinder deportere og titusinder dødsdømme (-) Disse forbrydelser skal huskes, også fordi de vanærer de 20 millioner sovjetiske krigsofres minde. Det var ikke dette, disse mennesker døde for.

8. MAJ - Skal staten sende EU-traktaten ud til alle danske husstande? (-) Nu viser det sig efter kontrolvejning, at en husstandsomdeling af traktaten 'kun' vil koste 35 millioner. Men uanset om det ville koste et operahus eller et greb i baglommen, er der kun to ting at sige om runddeling af EU-traktater og andre love og regler. På den ene side: Det er altid en god idé at give borgere fuld, nem og direkte adgang til de love og regler, som vi skal leve efter og stemme om. På den anden side: Det er ikke sikkert, vi bliver klogere af at læse alle disse tekster

8. MAJ. Fornyelsen kommer fra øst. Det er en sær erkendelse, som rummer en dyb ironi, men ikke desto mindre er det en kendsgerning (-) Det drejer sig om den såkaldte enhedsskat, som nobelpristageren i økonomi Milton Friedman lancerede i sin bog Det frie valg, som kom på dansk i 1981. Tanken var, at alle skulle betale den samme andel i skat, og til gengæld skulle det være slut med enhver form for skattefradrag og andre krumspring. For 10 år siden foreslog det såkaldte Brøste-udvalg herhjemme en lignende model, men den blev naturligvis straks skudt ned af betonbureaukratiets vogtere. Estland, derimod, indførte modellen allerede i 1994 og frigjorde sig dermed med rekordfart fra den sovjetiske planøkonomi, der havde maltrakteret økonomien i øststaterne gennem det meste af århundredet (-) Resultatet er, at den estiske økonomi er blomstret op med forbløffende hast.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu