Læsetid: 3 min.

Glæde i Taarbæk ved Grosbølls genkomst

Der var fuldt hus og god stemning, da den omstridte sognepræst fra Taarbæk, Thorkild Grosbøll, søndag holdt sin første prædiken i næsten et år
Indland
30. maj 2005

"Jeg er måske lidt rusten i mælet i dag." Sådan lød de første ord fra Thorkild Grosbøll fra prædikestolen i 11 lange måneder, da han søndag prædikede for en stuvende fuld Taarbæk kirke.

De mange tilhørere gjorde al snak om halvtomme folkekirker til skamme, men var de kommet i håb om kontroversielle udtalelser fra prædikestolen, gik de forgæves. Præsten, der ikke troede på gud, men nu tror igen, holdt en diplomatisk prædiken som hans nye tilsynsførende biskop Jan Lindhart næppe vil sætte en finger på. Grosbøll berørte dog kort retten til at tale frit, som en gave vi ikke må misbruge. Taarbæk-præsten har været fritaget for tjeneste siden 10. juni sidste år, og i mellemtiden har sognebørnene i Taarbæk måttet nøjes med forskellige afløsere. Fritagelsen skete efter, Grosbøll i et interview havde udtalt at han ikke troede på en skabende gud.

En skabende gud

Midt i glæden over at sognepræsten var tilbage, var der dog også plads til at dele lussinger ud til både tredje- og fjerdeparter. Formanden for menighedsrådet, Lars Heilesen, lagde ikke fingrene imellem, da han efter gudstjenesten holdt tale ved en uformel reception på græsset foran kirken.

"Sagen i det forløbne år har været et mareridt. Vi har kæmpet mod en inkompetent biskop og en inkompetent kirkeminister, indtil vi fik ministerskifte," sagde han blandt andet.

Og menighedsrådsformanden forstår stadig væk ikke, at Grosbølls udtalelser har vakt så meget postyr.

"Hvem tror på en skabende gud? En skabende gud som vi kan se i skrifterne er en historie, der har overlevet sig selv. Den er der ingen, der har behov for at få bekræftet herude i hvert fald," sagde han.

Det var ikke kun Grosbølls egen menighed, der var mødt op til gudstjenesten. Den store opmærksomhed, der har været omkring sagen, havde også lokket folk til udefra. En af dem var Kurt Bengtsen, der var taget til Taarbæk fra Skodsborg sammen med sin kone, for at høre den omstridte præsts første prædiken.

En modig mand

"Jeg har fulgt den her sag, og jeg har haft svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle mene om den. Og da jeg så læste i avisen, at nu skulle han genindsættes, så tænkte jeg, at jeg gerne vil møde ham personligt og danne mig min egen mening om en mand, som jeg synes umiddelbart virker modig, og som jeg har respekt for," sagde Kurt Bengtsen.

I går havde Grosbøll ikke selv den store lyst til at kommentere sagen hos , men til gengæld glædede han sig over at være tilbage i prædikestolen.

"Det er en stor fryd igen at få til lov at være sammen med de mennesker i kirken som jeg holder af, om som altså tilsyneladende jo også holder af mig. Her sidder så mange, som har været så søde og glade hele dagen. Jeg er dybt rørt," sagde han.

Thorkild Grosbøll glæder sig nu til at komme tilbage til hverdagen og bare være lokal præst, for den menighed, der har støttet ham så massivt under sagen.

"Det, som de har udvist overfor mig i den her lange tid, det har altså været utroligt," sagde han.

Sagen om den ikketroende præst begyndte i maj 2003, da Weekendavisen bragte et interview med Grosbøll. Her fortalte han, at han ikke troede på en skabende og opretholdende gud, eller på opstandelsen og det evige liv. Det fik biskop over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, til at fritage ham for tjeneste i starten af juni. Grosbøll fik dog lov til at genoptage sit arbejde kun halvanden måned efter, men den 10. juni sidste år blev han igen fritaget for tjeneste. Biskoppen mente, at Grosbøll ikke havde levet op til sit præstløfte, og at hans udtalelser, havde skadet folkekirken. Derefter røg sagen til Kirkeministeriet og senere til Justitsministeriet, fordi daværende kirkeminister Tove Fergo erklærede sig selv inhabil i sagen.

Da Bertel Haarder overtog Kirkeministeriet i februar i år vendte Grosbøll-affæren dog hjem til kirkeministeriet, og den 11. maj besluttede ministeren at overdrage tilsynet med præsten til biskop Jan Lindhart i Roskilde. Og efter at have genbekræftet sit præsteløfte over for sin nye tilsynsførende kan Grosbøll altså nu igen forkynde for Taarbækmenigheden.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her