Læsetid: 2 min.

Andre aviser skriver

Indland
5. juli 2005

4. JULI, AUSTRALIEN - Live8-koncerten vakte håb for verdens fattigste børn. Statistikkerne er tragiske: 30.000 børn dør hver dag, næsten en tredjedel af befolkningen syd for Sahara er alvorligt underernæret. 25 mio. børn har mistet en eller begge forældre til aids. 3 mio. dør hvert år, fordi de savner rent vand. Sørgeligt nok er der intet nyt i det. Det nye er, at fattigdom i år for første gang er blevet solidt placeret på den globale politiske agenda. Selv om der skulle en krig mod terrorisme snarere end simpel medmenneskelighed til for at koncentrere verdens lederes opmærksomhed om de trusler, som fattigdommen genererer, bør vi være glade for, at det endelig er sket, for den herskende grad af global ulighed (i det rige Vesten er sygelig overvægt nu endemisk) er moralsk uforsvarlig og i sidste ende uholdbar...

Opgaven er ikke umulig. Siden 1970'erne er andelen af alvorligt underernærede i verden faldet fra 35 procent til 18 procent. Hvis det kan ske andre steder, kan det også ske i Afrika. Fattigdom vil formentlig aldrig blive 'fortid', fordi definitionerne på fattigdom vil skifte. Men den desperate, ekstreme fattigdom, som så mange lider under, må og skal overvindes. Det er op til verdens almindelige borgere - især dem, der er så heldige at leve i velstående demokratier - at holde deres regerings- og erhvervsledere ansvarlige for, at verdens fattigste børn har noget at bygge det nyvakte håb på.

The Age

4. JULI, BELGIEN - Man skal være meget kynisk for ikke at lade sig bevæge af det hjertevarmende skue af hundredvis af kunstnere, der optrådte over for millioner af tilskuere og milliarder af tv-seere. Men nogle af de argumenter, rockstjernerne fremførte, var chokerende naive. At bekæmpe fattigdom i Afrika vil kræve en formidabel indsats af Afrika selv såvel som af Vesten og vil kunne tage mange generationer.

De Standaard

KENYA, 3. JULI - Hvorfor skulle mere hjælp pludselig skabe mirakler, når Afrika har modtaget mere hjælp per indbygger end nogen anden region i verden og stadig ikke kan fremvise nogle resultater heraf? Hele verdens måde at forholde sig til Afrikas fattigdom på må gentænkes. Vist ville de fattige lande drage fordel af en fjernelse af handelsbarriererne, herunder EU's urimelige landbrugssubsidie-system. Men Afrika er også nødt til at tage sig sammen og seriøst udvikle sine egne løsninger på fattigdoms- og gældsproblemet.

Daily Nation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her