Nyhed
Læsetid: 1 min.

Dansk ret har modstået EU

Indland
25. juli 2005

Trods et massivt bombardement af regler fra EU er det danske retssystem ikke blevet presset til gennemgribende ændringer. Tværtimod er vi meget langt fra det fælles straffesystem i EU, som mange danskere frygter, konkluderer to eksperter på området. Den ene er dog bekymret for, at EU-fremtiden byder på hårdere straffe og ringere retssikkerhed for danskerne.

Adjunkt Thomas Elholm fra Syddanske Universitet, der har forsket i forholdet mellem EU-ret og den danske strafferet, konstaterer, at det er gået utrolig stærkt med antallet af regler fra EU: "Det er helt enormt, hvad der er kommet de sidste år inden for straffelovsregi og politisamarbejde. Det er nærmest uoverskueligt," siger han.

Alligevel har dette utal af EU-regler ikke betydet en voldsom harmonisering af de europæiske retssystemer. Tanken om fælles straffesystemer er nemlig blevet trængt i baggrund af et mere mildt mantra om 'gensidig anerkendelse'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her