Læsetid: 2 min.

21 danske virksomheder i søgelyset

21 danske virksomheder sættes i forbindelse med korruptionsskandalen i FN's humanitære Irak-program olie for mad
Indland
28. oktober 2005

21 danske virksomheder er havnet i søgelyset for at have udbetalt bestikkelse eller returkommission til Saddam Husseins regime i Irak i forbindelse med FN's humanitære program olie for mad.

Det fremgår af den uvildige rapport, som FN's undersøgelseskomité under ledelse af USA's tidligere centralbankchef Paul Volcker offentliggjorde i går.

Chefkonsulent i Dansk Industri Marianne Castenskiold siger, at selv om virksomhederne er omtalt i rapporten er det ikke ensbetydende med, at virksomhederne har begået noget strafbart.

"Dette kan alene afgøres af danske domstole. Det er derfor op til de danske myndigheder, om rapporten indeholder oplysninger, der kan føre til, at politiet kigger nærmere på nye sager," siger Marianne Castenskiold.

Pumpekoncernen Grundfos har erkendt at have overfaktureret handlerne med Irak og er sigtet af Bagmandspolitiet. Af den nye liste fra undersøgelseskomiteen står Grundfos opført med seks kontrakter. Koncernbestyrelsesformand i Grundfos Niels Due Jensen siger, at rapporten ikke rummer nyt i forhold til tidligere om Grundfos.

"Vi har kun haft mulighed for at skimme FN-rapporten, men så vidt vi kan se rummer den for Grundfos ikke nyt i forhold til, hvad vi selv tidligere har oplyst. Vi har det godt med, at vi selv opdagede sagen i maj 2004 og allerede dengang underrettede såvel danske myndigheder som FN og i øvrigt tog de konsekvenser, der følger af vores etiske regelsæt," siger Niels Due Jensen.

Rapporten sætter stærkt fokus på de standardkontrakter, der indeholder den såkaldte 'after sale service' og mener, at den er en mulig overtrædelse af sanktionerne. Men den har både FN og de danske myndigheder hele tiden haft kendskab til uden at gribe ind.

"Ikke desto mindre har denne form for betaling været almindelig kendt i både FN-systemet og hos de danske myndigheder, fordi den er fremgået af de godkendte kontrakter," siger Marianne Castenskiold, der fastslår, at virksomhederne på den baggrund har handlet i god tro.

I visse tilfælde er varerne overfaktureret, og i stedet for ekstra service efter handlen, ønskede irakerne ofte at få udbetalt pengene i stedet.

Niels Due Jensen hæfter sig ved, at mange virksomheder tilsyneladende har accepteret det irakiske krav om overfakturering: "Det er tankevækkende, at en stor del af FN-systemet, der havde kontrol med programmet, var klar over, at overfakturering var meget udbredt, men alligevel undlod FN at gribe ind," siger Niels Due Jensen.

Dansk Industri finder det stærkt kritisabelt, at rapporten med navns nævnelse angiver medarbejdere, der har været involveret i påståede ulovlige handler inden for FN-programmet. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her