Læsetid: 2 min.

Andre aviser mener

31. OKT. - Terrorismen blandt unge europæiske muslimer minder på mange måder om den venstreorienterede terror i 1970'erne, mest kendt fra Tyskland ...
31. oktober 2005

Politiken

31. OKT. - Terrorismen blandt unge europæiske muslimer minder på mange måder om den venstreorienterede terror i 1970'erne, mest kendt fra Tyskland og Italien, som herhjemme kom til udtryk i Blekingegadebanden. Ligesom det var tilfældet med venstreorienteringen dengang, findes den politiske islamisme i mange forskellige varianter, der ofte har radikalismen til fælles, men hvor kun enkelte grupper eller sekter forfalder til terror. Ligesom dengang kan der både være tale om lokale fænomener og om netværk med internationale forgreninger - og bagmænd. Men der er naturligvis også store forskelle. At idegrundlaget nu er et misbrug af en verdensreligion (islam), snarere end af en politisk strømning (socialisme), er en af de mest oplagte forskelle. Det gør på en og samme tid mobiliseringsmulighederne større - globalt - og langt mindre - lokalt. For at bekæmpe terroren må vi forstå den. Hvor der i 70'erne var tale om idealisme, der slog over i fanatisme, drejer det sig nu også om en søgen efter identitet, der stimuleres af en (-) Vores samfund er under angreb og må forsvare sig. En del af dette forsvar må nødvendigvis være, at vi lever op til de idealer om frihed, ligeværdighed og tolerance, der gør det værd at forsvare.

Berlingske Tidende

30. OKT. - Efter tiltalen mod den amerikanske vicepræsident Richard Cheneys stabschef, Lewis Libby, kan der komme flere. Det kan ikke udelukkes, at den særlige anklager senere inddrager George W. Bushs vicestabschef, Karl Rove. Det vil i givet fald bringe sagen kun ét dørtrin fra præsidenten selv og gøre Plamegateskandalen komplet.(-) Tiltalen mod vicepræsidentens stabschef udgør den foreløbige kulmination på et forfald i George W. Bushs administration. Allerede Bushs første embedsperiode gik svanger med noget af den magtarrogance, hvis følger nu i så høj grad belaster hans anden periode. De tydelige tegn på, at Bush og hans nærmeste manglede respekt for politisk fairplay og i centrale sager benyttede en uansvarligt forsimplet retorik, var blandt årsagerne til, at denne avis op til præsidentvalget for et år siden argumenterede for, at Bush ikke burde have haft en anden periode. At USA og verden ville have været bedre tjent med et vagtskifte i Det Hvide Hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu