Danmark står på tærsklen til et nyt vindmølleeventyr - denne gang til havs, og nu sætter branchen alle sejl til for at få gang i markedet i lyset af stigende oliepriser og global opvarmning.
Mulighederne for miljøvenlig energi fra offshoremøller er store og lovende, mener Vindmølleindustrien og Dansk Industri, som sammen med Energistyrelsen er værter for en stor international konference i denne uge om havmølleparker. Det foregår i Bella Center i København i dagene 26. til 28. oktober, og der er tale om den hidtil største vindkraftbegivenhed i Danmark, siger Stephan Ghisler, kommunikationschef i Vindmølleindustrien.
"Vi vil vise verden, at det kan lade sig gøre at lave vindkraft på havet, at det er en realistisk løsning. Mange lande betragter det som utopi, men vi ønsker at sætte gang i offshore-markedet for vindmøller," siger Stephan Ghisler.
Konferencen Copenhagen Offshore Wind åbnes onsdag middag og vil samle eksperter i havvindkraft og forretningsfolk fra hele kloden i København.
Danmark åbnede ballet med verdens første vindmøllepark til havs, Vindeby, ud for Nordlollands kyst i 1991. Møllerne havde en samlet kapacitet på knap fem megawatt (MW). Siden er udviklingen gået hurtigt, møllerne er blevet mange gange større, og Danmark kan endnu bry-ste sig af at have verdens største offshorepark ud for Nysted på Lolland.
Her snurrer 72 møller lystigt med en kapacitet på 165,6 megawatt, og parken leverer strøm til omkring 145.000 husstande. Regeringen har for nylig besluttet, at Nysted i lighed med Horns Rev-parken ud for Esbjerg skal udvides med yderligere 200 MW møller.
Flest møller
Danmark er det land, der har flest offshoremøller. Men snart vil vi blive overhalet af Tyskland og Storbritannien, som begge har en række nye, store parker på vej. Herudover har Sverige, Holland og Irland opstillet havmøller. Der er projekter på tegnebordet i Norge, USA, Kina, Spanien, Belgien, Finland, Frankrig, Polen og Canada.
Næsten alle de møller, der i dag står på havet, er produceret af de danske giganter Vestas og Bonus, som sidste år blev købt af tyske Siemens. Når en Vestas-mølle på tre MW (model V90) har snurret i én time, har den produceret strøm nok til en hel families elforbrug i et år. De største vindmøller i øjeblikket er fem MW, og der eksperimenteres også med kæmper på seks MW.
Det Internationale Energiagentur vurderer, at Euro-pas potentiale for offshore-vindkraft ligger i størrelsesordenen 70.000-80.000 MW. Ved udgangen af september i år var der installeret blot 725 MW til havs.
ritzau
I