Læsetid: 2 min.

Danskere anholdt for terror

Politiet mener, at det er en terrorcelle på dansk grund, der nu er optrævlet
Indland
29. oktober 2005

Fredag forsøgte politiet at samle alle brikkerne til det, der ligner en terrorcelle på dansk grund. Der foregik afhøringer og ransagninger dagen igennem, men ingen nye anholdelser. Fire unge blev torsdag aften fængslet af en dommer i Brøndby. De er nu sat i forbindelse med to mænd, der er anholdt i Bosnien. Den ene er en ung mand med tyrkisk baggrund fra København.

Ifølge den bosniske avis Slobodna Bosna var det efter et tip fra den svenske efterretningstjeneste Säpo, at bosnisk politi anholdt de to unge mænd i Bosnien. Ved anholdelsen 19. oktober i Sarajevo sad de to mænd bogstaveligt talt oven på et lager af våben. Den bosniske journalist Mirsad Fasic fra avisen Slobodan Bosna oplyser til det svenske nyhedsbureau TT, at der i lejligheden blev fundet 30 kilo sprængstoffer, lyddæmpede skydevåben og et bælte beregnet til selvmordsangreb. De tre mænd har angiveligt rykket rundt mellem tre lejligheder i den måned, de har været i Sarajevo.

"Efter min bedste overbevisning er der en bestyrket mistanke om, at de var i færd med at planlægge en terroraktion, siger Glostrups politimester," Jørn Bro. Han kan til gengæld ikke bekræfte oplysninger i den svenske avis Expressen om, at den 18-årige svensker, der har montenegrinsk statsborgerskab, havde udset sig enten den britiske eller amerikanske ambassade i Sarajevo som mål for et selvmordsangreb. Ifølge Expressen har bosnisk politi beslaglagt en video, hvor den 18-årige svensker skal have bedt Gud om undskyld for, at han påtænker at tage sit eget liv som selvmordsbomber. Han skulle være født i Serbien og flyttet til Sverige med sine forældre i begyndelsen af 1990'erne.

Politiet i Glostrup gik i aktion torsdag morgen efter de bosniske myndigheder havde fundet spor fra de to i Sarajevo, bl.a. teledata, der pegede i retning af Danmark. To af de fængslede boede i Brøndby, en i København og en på Frederiksberg. I alt blev 25 anholdt under aktionen, hvor politiet beslaglagde computere, mobiltelefoner, dvd'er, cd-rommer og forskellige tryksager. Desuden fandt man omkring 200.000 kroner i dansk og udenlandsk valuta. Ifølge Jørn Bro er de fire fængslede mellem 16 og 20 år, og der er tale om nogle stille, indadvendte typer. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her