Læsetid: 2 min.

Formand Möger fylder 50

Dagbladet Informations bestyrelsesformand siden 1992, Torben Möger Pedersen, fylder i dag 50 år
7. oktober 2005

Torben Möger Pedersen har nu siddet for bordenden i bestyrelsen af dagbladet Information siden de første år efter medarbejderdemokratiets ophør i 1989. Det har samtidig været en formandsperiode præget af dagbladenes generelle og alarmerende oplagsturbulens, en lang række skiftende chefredaktører på Information og en lang og ofte svær tid i bladets historie.

Det er nok ikke forkert at gætte på, at Torben Möger Pedersens fornøjelse over formandsposten næppe er blevet mindre nu, hvor avisen efter en vellykket overgang til kompaktformat også kan notere en begyndende oplagsfremgang.

Torben Möger Pedersen er fra Frederikshavn. Efter studentereksamen kastede han sig over cand.polit.-studiet og markerede sig som aktiv studenterpolitiker med ståsted i Danmarks Kommunistiske Ungdom og Danmarks Kommunistiske Partis studenterfraktion, KommS. At æblet i den forbindelse ikke falder langt fra stammen, bekræftes af, at sønnen Thor i dag markerer sig som studenterpolitiker og blandt andet gjorde sig bemærket som gymnasieelevernes talsmand i valgkampen op til det sene-ste Folketingsvalg.

Fra kandidateksamen i 1984 gik vejen for Torben Möger Pedersen fra studierne til et liv som fagøkonom i Det økonomiske Råds sekretariat fra 1983-86. Efter et kort brancheskift i 1986 som journalist på Børsens Nyhedsmagasin, vendte Torben Möger Pedersen tilbage til fagøkonomien som først økonom og senere sekretariatschef i SiD.

Her deltog han i forberedelserne af de overenskomstaftaler, som i 1989 på det offentlige arbejdsmarked og i 1991 på det private arbejdsmarked førte til etablering af arbejdsmarkedspensionsordninger for de brede lønmodtagergrupper på LO-området.

Kun én titel

Han blev direktør for den første af de nye pensionsordninger - PKS Pension - i 1990. I 1992 blev han desuden direktør for de nye pensionsselskaber inden for byggeriet, transport- og serviceerhvervene og tekstilindustrien. Selskaberne gik sammen om at etablere en fælles administration i 1992.

Samarbejdet mellem selskaberne er blevet stadig tættere, og tidligere i år tog man skridtet til en sammenlægning af de enkelte selskaber til det fælles selskab PensionDanmark A/S. Selskabet er kundeejet, således at hele overskuddet tilfalder medlemmerne.

Torben Möger Pedersen har således stået i spidsen for opbygningen af PensionDanmark siden begyndelsen. I dag er selskabet vokset til at være Danmarks største arbejdsmarkedspensionsvirksomhed, der administrerer overenskomstaftalte pensionsordninger for næsten 500.000 lønmodtagere i 34.000 private og offentlige virksomheder. Medlemmernes samlede pensionsopsparing er på 50 mia. kr. Det beløb forventes at være fordoblet i 2010, og samtidig er afkastene i PensionDanmark så store, at selsskabskonstruktionen har givet genlyd uden for landets grænser.

I gårsdagens fødselsdags-portræt i Dagbladet Politiken blev Torben Möger Pedersen udnævnt til "pensionspengenes rugefar".

Det kunne vi aldrig finde på her på avisen. I bladhuset i St. Kongensgade er hans eneste titel "formanden", for det er først og fremmest som sådan, han er kendt og anerkendt i huset.

Og selv om Torben Möger Pedersen i disse dage må menes at have andet at tænke på end Dagbladet Information, er han for tiden også ved at forberede sin formandsberetning til bladets generalforsamling i næste måned. En beretning, hvor det bedste årsresultat i mands minde formentlig vil fylde godt.

Torben Möger Pedersen er gift med underdirektør i Dansk Industri Gitte Bengtsson, og sammen har de fire børn. Formanden fejres i dag med en reception i PensionDanmarks hovedkontor på Langelinie i København.

red.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu