Læsetid: 2 min.

Grønland vil have del i det danske

Indland
26. oktober 2005

Mens dansk erhvervsliv har udsigt til en klækkelig indtægt som følge af den særaftale med USA, som i dag præsenteres af forsvarsminister Søren Gade (V), risikerer Grønland at sidde tilbage med håret i postkassen. Opbygningen af det amerikanske missilforsvar er en oplagt opgave for dansk industri, mens den grønlandske industri slet ikke er gearet til sådanne opgaver, påpeger medlem af det grønlandske Landsting for venstrefløjspartiet IA og MF'eren Kuupik Kleist.

"Grønland lægger land til Thulebasen, men dansk industri høster fordelene. Det kan blive en bet for Grønland, hvis ikke vi kompenseres for det," siger han.

Kuupik Kleist frygter, at 'historien vil gentage sig', forstået på den måde, at det er Danmark, der scorer fordele af samarbejdet med USA, mens Grønland står tilbage med ulemperne.

Sammen med Grønland indgik Danmark sidste år en aftale med USA, der sikrer amerikanerne ret til at opdatere radaren på Thule, som udgør et væsentligt element i missilskjoldets varslingssystem.

Svært at afvise deltagelse

Den endelige beslutning om dansk deltagelse i missilforsvaret er endnu ikke fastlagt, men Kuupik Kleist mener, at udsigten til massiv indtjening til danske virksomheder kan gøre det svært at stå uden for.

"Jeg mener ikke, at man med stor ret vil kunne sige nej til deltagelse, efter man nu har fået muligheden for at tjene mange penge. Men Landstinget henholder sig til aftalen om, at en yderligere anvendelse af Thule vil være en ny sag, selv om de nye aftaler er svært at se som andet end et skridt på vejen," siger han.

Forsvarsministeren påpeger, at missilforsvarsaftalen er en rammeaftale, og at de konkrete samarbejdsprojekter kræver særskilte aftaler. Søren Gade vil derfor nedsætte en styregruppe, hvor også Grønlands hjemmestyre er tilbudt en plads.

Kuupik Kleist mener ikke umiddebart, at styregruppen skal bruges som forhandlingsplatform om en gevinst til Grønland.

"Men vi kan da forsøge at rejse spørgsmålet," siger han

Med sig til USA har Søren Gade forhandlingsmandat fra Udenrigspolitisk Nævn. Den socialdemokratiske ordfører for nævnet, Mogens Lykketoft, vil ikke afvise, at Grønland på sigt skal konpenseres.

"Men før vi tager den diskussion, bør vi vente og se, om der kommer noget ud af disse aftaler. Lad os nu se isbjørnen, før vi sælger skindet," siger han.

Mogens Lykketoft peger desuden på, at indtjeningen bortset fra eventuelle skatteindtægter ikke vil tilfalde den danske stat, men de enkelte virksomheder. Derimod kan aftalerne føre til teknologiske landvindinger, som også Grønland bør få gavn af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her