Læsetid: 1 min.

Undren i Bosnien over terrormål

Dansk Balkanekspert fortæller, at bosniske kilder undrer sig, hvis Bosnien skulle være mål for terroraktion
Indland
31. oktober 2005

I Bosnien er det helt store spørgsmål, hvor den terroraktion, som politiet i både Bosnien og Danmark mener at have forpurret, skulle have fundet sted. Ifølge den danske Balkanekspert og lektor, Karsten Fledelius, der i går var i Sarajevo som sidste stop på sin Balkanrejse, undrer det bosniske kilder, hvis angrebet var møntet på Sarajevo.

"Bosniske kilder spørger, hvad ideen skulle være med at destabilisere Bosnien. Hidtil har man ladet Bosnien være i fred og ladet det være et slags depot og gennemgangsland. En bro mellem vest og øst," siger Karsten Fledelius.

Ifølge de bosniske medier har der kun været et eneste bombeangreb i Bosnien efter krigen. Det var tilbage i 1997 og fandt sted i Vestmostar, som på det tidspunkt var det mest hadfyldte sted i Bosnien. Selv om gerningsmanden var en muslimsk fundamentalist, var baggrunden for angrebet mere lokalt funderet.

"I det øjeblik, at man vil gå ind og destabilisere Bosnien. Så er der virkelig noget galt, mener de bosniske kilder," siger Karsten Fledelius.

"Hvis det viser sig at være rigtigt, at Bosnien var målet, så skyldes det formentlig, at disse meget unge fanatikere er utilfredse med, at bosnierne ikke alle sammen render rundt med hovedtørklæder på og lignende. Sarajevo ikke er ikke præget af islam i særlig grad," siger Karsten Fledelius, der lørdag var i Kroatien, hvor man først lørdag nævnte noget i en avis om den formodede terroraktion. Her var kilderne i avisen hovedsageligt danske, og der var tilmed et billede af dansk politi i aktion i en avis.

Den bosniske avis Slobodan Bosna har ifølge Fledelius ikke beskæftiget sig med den danske vinkel på historien, men skrevet om det svenske spor.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her