Nyhed
Læsetid: 1 min.

S får flest borgmestre i Danmark

Socialdemokraterne kan række armene i vejret efter det historiske kommunalvalg. Kun nederlaget i Odense ødelægger festen for landets største kommunale parti
Indland
16. november 2005

Socialdemokraterne er kommunalvalgets vinder. Partiet får flest mandater i kommunerne og løber også med flest borgmesterposter. En foreløbig optælling viser, at Socialdemokraterne sikrer sig mindst 45 borgmesterposter, mens Venstre må nøjes med omkring 36.

Kun to kommuner manglede onsdag eftermiddag at udpege en borgmester. Silkeborg og Ærø er de to eneste kommuner, hvor borgmesterfarven endnu ikke er kendt. I Silkeborg genoptager man forhandlingerne klokken 18 onsdag aften, mens beboerne på Ærø afventer, hvem Ærølistens Ebbe Kalnæs peger på som borgmester.

Ud over at sejren i Århus og København kan Socialdemokraterne glæde sig over at have sikret sig borgmesterkæderne i en række af de større byer i Jylland. De store sammenlægningskommuner Vejle, Roskilde, Sønderborg, Horsens, Randers og Viborg får alle S-borgmestre i de kommende fire år.

Fyns største by dryppede dog malurt i det socialdemokratiske bæger. Jan Boye (K) og De Konservative satte en effektiv stopper for 68 års uafbrudt socialdemokratisk styre i Odense. Socialdemokraterne gik hele 14 procent tilbage i H.C. Andersens fødeby.

Kigger på man på det nye kommunale danmarkskort, blev der ikke mange borgmesterposter til de mindre partier. Ni kommuner får en konservativ borgmester, SF har kun sikret sig borgmesterposten i Kalundborg, hvor Tommy Dinesen bliver borgmester, og De Radikale må indtil videre nøjes med en enkelt borgmesterpost i Holbæk. På Bornholm, Langeland, Faxe og Norddjurs kommer borgmesteren fra lokale borgerlister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her