Læsetid: 1 min.

Oprydning efter giftdepot udsættes igen

Trods en politisk aftale om at sætte en snarlig stopper for udsivningen af giftige kemikalier udsættes oprydningen i berygtet giftdepot i Vestjylland igen
Indland
1. december 2005

Oprydningen på Danmark mest berygtede kemikalielosseplads, Cheminovas gamle depot på Harboøre Tange ved Vesterhavet, er atter udsat.

Denne gang fordi Ringkjøbing Amts Teknik- og Miljøudvalg mener, at de indkomne tilbud på arbejdet er for dyre, og at der skal en ny udbudsrunde til.

Den planlagte spunsvæg, der skal kapsle giften ved Høfde 42, havde udvalget således budgetteret med, ville koste 23 mio. kr.

"Men de indkomne tilbud ligger nogle få millioner over. Vi ved godt, at der har været pres på byggemarkedet, og at materialer er steget, men vi tror alligevel, at vi med den ny udbudsrunde kan få flere til at give tilbud og dermed holde os inden for budget-tet," siger udvalgsformand Harry Jensen (V).

Lækker stadig

Oprydningen i giftdepotet er i forvejen udsat én gang på grund af, at det anses for risikabelt at arbejde i vintervejr. Dermed er der fortsat ikke sket noget trods en historisk aftale mellem Ringkjøbing Amt og staten i 2003 om at sætte en stopper for udsivningen af giftige kemikalier. Fra det utætte 50 år gamle giftdepot lækker bl.a. insektgiften parathion fortsat ud i et stort område i Vesterhavet og Nissum Bredning.

Ifølge Harry Jensen vil en ny udbudsrunde betyde en forsinkelse på en til to måneder.

Han venter dog, at afværgeprojektet ved giftdepotet efter den seneste tidsplankan gå i gang til sommer og gennemføres i efteråret 2006.

Med den politiske aftale om oprydningen i 2003 var det ellers målet at få problemet løst inden sommeren 2004. Siden gik der politik i sagen, ligesom forureningen viste sig værre end ventet. Herefter skred tidsplanen yderligere af frygt for vinterstorme. Nu ventes oprydningen i giftdepotet tidligst færdigt tre år, efter at aftalen med staten og amtet blev indgået.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her