Læsetid: 1 min.

Politireform vedtaget

Indland
17. december 2005

På papiret ligner det en kraftig centralisering, når 54 politikredse lægges sammen til 12 slagkraftige enheder, men i virkeligheden vil det lokale politi få flere muskler. Borgerne vil opleve, at de ikke længere skal spejde efter de blå blink i alt for mange minutter. Politiet vil reagere hurtigere på et opkald til 112.

Efter lang tids forberedelse præsenterede justitsminister Lene Espersen (K) i går endelig den længe ventede reform af politiet. Ved at sammenlægge politikredse og skære i antallet af 'høvdinge' frigøres 800 betjente til operativt politiarbejde over nogle år, lød den plan, som ministeren omtalte som 'dagens tilbud'.

Hun forsøgte at imødekomme lokal bekymring ved at sige, at der også fremover vil være døgnbemandede politistationer i større byer som Hillerød, Vejle og Kolding, selv om de ikke længere vil huse en hovedstation.

Rigspolitiet tager om kort tid tilløb til reformen. Man vil begynde at tjekke politiets reaktionsevne, oplyste rigspolitichef Torsten Hesselbjerg: "Vi begynder at måle på responstiden på den anden side af nytår. Politikredsene vil blive præsenteret for nogle krav, og de vil få point i forhold til, hvor gode de er til at leve op til disse krav. Målet er, at politiet kan reagere hurtigere på alvorlige opkald til 112," sagde rigspolitichefen.

Fremover vil langt flere betjente trille rundt i patruljevognene, og dermed skulle også mennesker i yderområderne få en bedre betjening, lyder tankegangen bag reformen, som dog forudsætter store investeringer i ny teknologi. Prisen er cirka en halv milliard kr. Hver af de kommende politikredse vil have et mandskab på omkring 700 personer, undtagelserne er København og Bornholm. Cheferne får titel af politidirektør og bliver langt mere handlekraftige end i dag.

Formanden for Politiforbundet i Danmark erklærede sig tilfreds med lovudkastet, men savnede løfter om penge: "Vi aner ikke, om der er vægt bag ordene. Vi ved nemlig ikke, om reformen hænger sammen økonomisk," sagde Peter Ibsen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her