Læsetid: 1 min.

Wagner og Mahler

Indland
29. december 2005

Fredag sender forlaget Klim hele to bøger på gaden af Theodor W. Adorno om nogle af de største komponister.

Det drejer som om Gustav Mahler og Richard Wagner. Titlerne på de to bøger er Mahler - en musikalsk fysiognomik og Wagner - forsøg på en tolkning.

De to bøger udgør tyngdepunktet i Adornos musikteoretiske forfatterskab og hans formulering af det modernes projekt. Bogen om Mahler er ikke bare et centralt værk i Adornos forfatterskab, men et centralt værk i Mahler-forskningen. Adorno fremhæver de modernistiske træk ved Mahlers musik og påviser den nære sammenhæng mellem Mahler og hans efterfølgere - Schönberg, Berg og Webern. Og han synliggør de forbindelsestråde, Mahlers musik kaster ind i atonalitetens ære.

I forbindelse med Wagner-bogen handler det om en politisk demaskering af den store komponist i en historisk sammenhæng, nemlig nazismens fremmarch og det nazistiske voldsherredømme. Adorno opfatter Wagner som en af de sidste store romantikere og samtidig som en af de første modernister.

Begge bøger har tidligere foreligget på dansk, men udgives nu i en ny, gennemrevideret udgave i Klims klassikerserie. Wagner-bogen er oversat af Henning Goldbæk og Arno Victor Nielsen og Mahler-bogen af Anders Beyer og Henning Goldbæk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her