Nyhed
Læsetid: 4 min.

Foghs mislykkede mission

Det er ikke lykkedes for Anders Fogh Rasmussen at overbevise danskerne om, at han vil bevare velfærdsstaten i sin nuværende form eller om regeringens sociale ansvarlighed, viser en ny meningsmåling. Ifølge eksperter kan Socialdemokraterne profitere på den manglende tiltro til VK-regeringens omsorg for samfundets svageste
Indland
9. januar 2006

På trods af et ihærdigt arbejde er det ikke lykkedes for statsminister Anders Fogh Rasmussen at overbevise den danske befolkning om, at han har afleveret hulemandsuniformen på et fjernlager og gemt de ultraliberalistiske tanker fra hans 1993-bog Fra Socialstat til Minimalstat i den fjerneste afkrog af Marienborg. Det fremgår af en ny meningsmåling, der også viser, at befolkningen har ringe tiltro til VK-regeringens evner til at hjælpe de fattigste danskere til en ny og bedre tilvæ-relse.

Ifølge meningsmålingen, der er foretaget af analysebureauet Instant Answer for UgebrevetA4, mener 47 procent af den danske befolkning, at Anders Fogh Rasmussen har en skjult dagsor-den, og at han på lang sigt ønsker at gøre op medden danske velfærdsmodel. Blot 36 procent mener, at statsministeren har rent mel i posen. Ifølge lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Hans Jørgen Nielsen er målingen et udtryk for, at den 'gamle Fogh' lever i bedste velgående i befolkningens bevidsthed: "På det ideologiske plan tror folk ikke på, at han har ændret sig," siger Hans Jørgen Nielsen.

De svage svigtes

Anders Fogh Rasmussens manglende evne til at overbevise befolkningen om, at hans regering er velfærdssamfundets beskytter og de svages forkæmper understreges også af, at 51 procent af de adspurgte erklærer sig enige i, at VK-regeringen tilgodeser den rigeste del af befolkningen på bekostning af de allerfattigste. 35 procent erklærer sig uenige. Samtidig mener et klart flertal, at Socialdemokraterne er bedre end regeringen til at sikre de fattige bedre vilkår. Dermed ser det også ud til, at kritikken af re-geringens manglende blik for de svageste grupper i samfundet, som fik fornyet kræft i dagene efter statsministerens nytårstale, har bidt sig fast i befolkningen.

Den manglende tiltro til Anders Fogh Rasmussens langsigtede plan med velfærdsdanmark er bemærkelsesværdig i lyset af, at statsministeren i flere år har været travlt optaget af at fortælle danskerne, at der ikke kommer til at ske store ændringer i velfærdssamfundets indretning på hans vagt. Allerede da han i 1998 blev valgt til formand for Venstre, slog han i et af sine første interview fast, at "jeg bekender mig til velfærdssamfundet". Og siden han overtog Statsministeriet har han gang på gang taget afstand fra sine tidligere så krystalklare liberalistiske holdninger. Det skete blandt andet under Venstres landsmøde i 2005, hvor han i sin tale sagde, at "en af mine fejl er, at jeg i min ivrige kamp for mere frihed til den enkelte måske blev så højrøstet, at det kom til at overdøve den anden side af friheden, som er mindst lige så vigtig. Nemlig de lige muligheder og det sociale ansvar".

At danskerne alligevel ikke tror, statsministeren er forkæmper for den danske velfærdsmodel, glæder den tidligere socialdemokratiske formand og minister Svend Auken: "Meningsmålingen vidner om en betydelig dømmekraft hos folk i almindelighed til at se igennem spinet - ikke bare fra regeringen, men også fra medierne," siger Svend Auken. Han hæfter sig også ved, at 42 procent af de adspurgte i meningsmålingen ikke tror på, at Anders Fogh Rasmussen har lagt tankerne fra hans 1993-værk bag sig. 30 procent svarede ja til spørgsmålet. "Når så mange mennesker alligevel mener, at Anders Fogh Rasmussen holder fast i den bog, så er det, fordi de ligesom jeg mener, at det til syvende og sidst er afviklingen af velfærdssamfundet, som vi kender det, der er hans politiske mål," siger Auken, der mener, at S bedst udnytter befolkningens mistillid til Anders Fogh Rasmussens langsigtede visioner ved atkøre hårdt på de klassiske velfærdstemaer.

"Den taktik, man kører i øjeblikket med atgøre velfærdstemaerne til de fundamentale, er den rigtige. For hulheden i argumentationenom, at VK-regeringen i virkeligheden vogter velfærdssamfundet, vil afsløres i takt med, atman kan se skoler, hospitaler og alt muligt andetforfalde," siger han.

Mulighed for S?

Spørgsmålet for Socialdemokraterne er imidlertid, om de kan udnytte befolkningens syn på Anders Fogh Rasmussens langsigtede visioner til at kapre nye vælgere. Det fæster lektor i statskundskab Hans Jørgen Nielsen ikke meget lid til: "Spørgsmålet om, hvem Anders Fogh Rasmussen er inderst inde, spiller ikke ind på kort sigt," siger han og tilføjer: "Kontraktpolitikken er hans redningsplanke. Så længe han kan henvise til, at han kun gør, hvad han har lovet, så vil han ikke have nogle problemer," siger han.

Faktisk mener Hans Jørgen Nielsen, at Socialdemokraterne skal være meget påpasselige med at forsøge at udnytte skepsissen over for Anders Fogh Rasmussens langsigtede projekt: "Det vil være meget risikabelt af dem. De vil straks blive mindet om, at de ikke holdt, hvad de lovede på efterlønsområdet," siger Hans Jørgen Nielsen. Politisk kommentator og tidligere spindoktor for statsministeren Henrik Qvortrup, der i dag er chefredaktør på Se og Hør, mener ud fra et strategisk synspunkt, at S bør satse hårdt på at være en slags samvittighedens stemme, der har fokus på de mest udsatte grupper i det danske samfund: "Det kan godt være, at det for de fleste af os går helt fantastisk, men der er altså nogle, som ikke er kommet med på vognen.

Det, tror jeg, er Foghs akilleshæl," siger han og tilføjer: Det er måske her, at Socialdemokraterne skal spille ind. I stedet for at sige, at nu bliver velfærdssamfundet afviklet. Det er der alligevel ikke nogle, der tror på længere." 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her