Læsetid: 3 min.

Terrorsigtede og Said Mansour i slagsmål sammen

Et slagsmål sammen med den yderliggående Said Mansour og en formodet menneskesmugling var blandt de nye oplysninger ved retsmødet i går i Glostrup-sagen, hvor syv unge er sigtet for terror-hensigter
Indland
13. januar 2006

Forbindelserne mellem de fængslede i terrorsagen fra Glostrup og den radikale muslim Said Mansour er tilsyneladende tættere end det, offentligheden hidtil har vidst.

Fængslingsfristen udløb i går for fire af de terrorsigtede - og det blev besluttet, at de forløbigt skal forblive i fængsel indtil den 7. februar. Samtidig kom det frem ved retsmødet, at de fire var involveret i et slagsmål i Heimdalsgade i København en sen aften i august sidste år.

Brevveksling

Ifølge anklager Holten Rasmussen er det politiets antagelse, at Said Mansour blev involveret i slagsmålet, som var et religiøst opgør, muligvis en uoverensstemmelse mellem sunni- og shiamuslimer.

Der var tilsyneladende blevet brugt køller ved sammenstødet, og da politiet kom frem, fandt betjentene også de fire sigtede på stedet. Politiet har tidligere fortalt, at Said Mansour, der i øjeblikket sidder fængslet i en anden sag for at opildne til terror, har brevvekslet med de unge fra Glostrup-sagen.

Trods protester fra forsvarerne valgte dommeren at forlænge varetægtsfængslingen af de fire frem til den 7. februar.

Forud for den beslutning havde anklageren orienteret om, hvad politiet har brugt den seneste tid på. Meget af efterforskningen er gået med at undersøge de sigtedes kælenavne - herunder de identiteter de bruger, når de chatter og mailer.

En egentlig celle

Holten Rasmussen understregede, at de fire har haft tæt kontakt med hinanden.

"Det er vores opfattelse, at der var tale om en egentlig celle, der arbejdede sammen om et fælles mål, nemlig at sende de to til Sarajevo efter sprængstoffer.

Kontakterne mellem dem ligger alt for tæt til, at det kan være et tilfælde," sagde han med henvisning til, at to personer i sagen sidder fængslet i Sarajevo, hvor der blev fundet sprængstof og andet, der tydede på en selvmordsaktion.

Politiet har også forsøgt at efterforske de mistænktes rejsemønster nærmere. Det har blandt andet vist sig, at en af de sigtede under en rejse til den græske ø Kos sammen med en kammerat ifølge politiets opfattelse har medvirket til menneskesmugling. For tilsyneladende stod den sigtede af i Tyrkiet og overlod sin plads til en endnu uidentificeret person, der rejste til Danmark på et falsk pas.

Da en ven umiddelbart efter hjemkomsten ringer og spørger, om "pengene kom fra Jihad eller hvad", svarede den sigtede, at det "bare havde været noget arbejde". Den kommentar kæder politiet sammen med den formodede menneskesmugling.

Retsmøde om aflytninger

Forsvarerne i terrorsagen fra Glostrup har skabt så meget debat om politiets aflytninger, at der nu skal holdes et særskilt retsmøde. Det bliver den 20. januar, at Retten i Brøndbyerne sættes for at skabe klarhed over en stor del af det materiale, som sagen hviler på.

Det er advokaterne Kristian Mølgaard og Anders Boelskifte, der især har sat spørgsmålstegn ved, om aflytningerne hviler på et lovligt grundlag. Anders Boelskifte har tidligere trukket paralleller til sagen mod den såkaldte Blekingegadebande, der ved voldsomme røverier skaffede penge, de kunne sende til oprørsbevægelser. En person sad en overgang fængslet på grundlag af aflytninger, som forsvarerne havde mistanke om, at en udenlandsk efterretningstjeneste, eksempelvis den israelske, havde udført.

"Vi har ikke mulighed for at kontrollere materialets lovlighed," sagde Kristian Mølgaard i går, da aflytningerne igen var til debat på et retsmøde, hvor de fire sigtedes fængsling skulle forlænges.

For på udskrifterne af aflytningerne står der blot noteret, at de er udført af "anden politikreds". Derfor vil forsvarerne se dokumentation for, at der reelt er tale om lovlige aflytninger, som en dommer har godkendt. Så længe det ikke kan ske, bør aflytningerne af de sigtedes telefonsamtaler ikke bruges som grundlag for at fængsle de fire," sagde Kristian Mølgaard.

Det valgte dommer Katrine B.B. Eriksen dog at sidde overhørig og udskød hele diskussionen om aflytningerne til mødet den 20. januar.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her