Læsetid: 2 min.

Iman fordømt for dødstrusler

Imam Ahmed Akkari mødte i går kraftig fordømmelse for dødstrusler mod den radikale Naser Khader. Men truslerne var ifølge ham ment i spøg
Indland
24. marts 2006

Fordømmelsen var torsdag massiv mod den århusianske imam Ahmed Akkari efter dødstruslerne mod folketingsmedlem Naser Khader (R).

Truslerne fremsættes i en dokumentarfilm fra den franske tv-station France 2, som er optaget med skjult kamera. Udsendelsen beskriver danske imamers reaktion på Muhammed-tegningerne i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ahmed Akkari siger ifølge udsendelsen om Naser Khader, som er formand for Demokratiske Muslimer:

"Hvis han bliver minister for udlændinge eller integration, skulle man så ikke sende to fyre ud for at sprænge ham og hans ministerium i luften."

Skønt udtalelsen ifølge Akkari var ment som en "måske malplaceret og lidt for grovkornet spøg," så bliver han kraftig fordømt af danske politikere og muslimer. Desuden er han blevet meldt til politiet af Naser Khaders partifælle Elsebeth Gerner Nielsen.

Akkari forklarede torsdag, at truslen ikke var alvorlig ment. Det skete i en pressemeddelse fra Bahrain, hvor han sammen med andre danske imamer deltager i en stor muslimsk konference blandt andet om Muhammed-tegningerne.

"Jeg vil gerne understrege, at der på ingen måde var en alvorlig hensigt i min udtalelse, og at Naser Khader naturligvis ikke skal føle sig truet af mig," sagde han.

Naser Khader vil først udtale sig, når han har set dokumentarfilmen, som TV2 sender torsdag aften.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) finder det "afskyeligt", hvis Akkari har udtalt sig som refereret i medierne.

"Det er i sig selv forfærdeligt, at nogen kan have den tanke, at man skal begå terrorhandlinger over for nogen, man ikke deler synspunkter med. Og det er en stærkt skærpende omstændighed, at det er en folkevalgt," sagde statsministeren før EU-topmødet i Bruxelles.

Ifølge udenrigsminister Per Stig Møller (K) er det en "rigtig dårlig vittighed", hvis man skulle finde på at sige, at udtalelsen er en vittighed.

Akkari bør ifølge Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt, undskylde udtalelsen overfor Naser Khader.

"Lige meget om det er sagt i sjov eller alvor, så hører det ingen steder hjemme. Det bør han undskylde," sagde hun til Radioavisen.

Udtalelsen er ifølge den konservative gruppeformand, Helge Adam Møller, "det hidtil værste og mest afstumpede angreb på det danske demokrati under hele Muhammed-krisen".

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard mener, regeringen bør gribe ind overfor Ahmed Akkari. Partiet rejser på onsdag sagen overfor justitsminister Lene Espersen (K) i Folketingets spørgetid.

"Man er som regering nødt til at sige: Hvad kan man gøre overfor ham? Kan vi se på hans statsborgerskab," sagde Pia Kjærsgaard.

Også den danske imam Abdul Wahid Pedersen blev i Bahrain chokeret over at høre Akkaris udtalelser refereret, skønt han godtog, at de var ment i spøg. Han understregede, at de har "en meget voldsom negativ effekt på retableringen hen mod det normale".

Akkaris udtalelser er "usmageligt, upassende og forkastelige", mener Zubair Butt Hussain, som er formand for Muslimer i Dialog;"Jeg har simpelt hen ikke ord for at beskrive, hvor langt ude det egentlig er," sagde han.

Truslerne mod Naser Khader viser, at Ahmed Akkari ikke ser dialog og forsoning som vejen frem, mener Fathi El-Abed, som er næstformand i Demokratiske Muslimer.

"Ord har en stærk virkning. Det har vi lært af denne krise. Jeg mener, at det er barnligt, rystende og forkasteligt, at han siger noget og så trækker det tilbage, fordi det er kommet ud til offentligheden," sagde Fathi El-Abed.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her