Læsetid: 2 min.

Tvetydig deklaration fra imamer

I en fælles deklaration forklarer de danske imamer, at de kun holder Jyllands-Posten ansvarlig. Men til pressen har udtalelserne været mere tvetydige
24. marts 2006

De danske imamer kræver stadig en undskyldning fra Jyllands-Posten for at bringe Muhammedtegningerne. Men ellers ser imamerne ikke nogen strid mellem muslimerne og det danske folk. Sådan fremgår det af en fælles deklaration, som de danske imamer afleverede til den muslimske konference i Bahrain i går. Men udenfor er meldingerne dog langt mindre entydige.

Abdul Wahid Pedersen gik selv på talerstolen ved konferencen, hvor han ville slå fast over for deltagerne, at det er nyttesløst at blive ved med at kræve en undskyldning fra Jyllands-Posten, især efter at rigsadvokaten har afvist at retsforfølge avisen.

"Den får vi jo ikke," siger han. Konferencen i Bahrain har deltagelse af i alt seks imamer bosiddende i Danmark. De har ifølge Abdul Wahid Pedersen også fremsat en fælles opfordring til, at de muslimske lande ophæver boykotten af danske virksomheder.

Anbefalingerne fra imamerne til konferencen indeholder dog intet om en opfordring til at stoppe boykotten, og om de andre imamer bakker op om at stoppe boykotten, som Abdul Wahid Petersen udtrykker det, er der stor usikkerhed om.

Århus-imamen Raed Hlayhel har til danske medier udtalt, at han vil forsøge at stoppe boykotten. Men det afviser han samtidig over for det britiske nyhedsbureau Reuters.

"Vi har ikke bedt om at få boykotten stoppet, men opfordrer til, at boykotten ikke eskalerer. Bolden er nu på deres (danskernes, red.) banehalvdel. De er nødt til at hjælpe os med at stoppe boykotten," siger Raed Hlayhel.

Imamen ønsker, at danskerne skal undskylde for Muhammedtegningerne, men uden at specificere hvem og hvordan.

"Det danske folk må sende en forsikrende besked til muslimer om, at de ikke er enige i offentliggørelsen i avisen, og at de respekterer muslimer," siger han.

I den fælles deklaration fra imamerne lyder det: "Muslimer i Danmark har fra første færd ønsket en uforbeholden undskyldning fra Jyllands Posten for dens fornærmelse af Profeten Muhammad, fred være med ham, mens vi fra regeringen har ønsket en afstandtagen, som vi har fået i Statsministerens personlige udmelding. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at den danske dronning ikke på nogen måde kan eller skal holdes ansvarlig, da hun har en symbolsk rolle i den danske statsstruktur,"lød det i en fælles pressemeddelelse fra de danske imamer.

Det hedder videre: "Vi vil gerne understrege, at der fra vores side ikke er nogen strid mellem det danske folk generelt og muslimerne, men at vi er en integreret del af samfundet, og at vi vil opfordre det danske folk til at vise den muslimske minoritet den respekt, som vil være naturlig i en dansk sammenhæng, således at vi i fællesskab kan arbejde for samfundets bedste. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu