Læsetid: 1 min.

Plejehjem skal kulegraves efter tv-afsløring

Forholdene på flere plejehjem er under al kritik. Stigende krav om tilbundsgående undersøgelser efter afsløringer af rystende forhold på københavnsk plejehjem
Indland
23. maj 2006

"Forholdene på plejehjemmet Fælledgården står overfor en omfattende kulegravning. Samtidig skal forholdene på Københavns øvrige knap 60 plejehjem undersøges nærmere. Måske i form af en tilfredsmåling blandt de ældre og deres pårørende. Det siger Københavns sundhedsborgmester, Mogens Lønborg (K), efter afsløringer af rystende forhold for de ældre på plejehjemmet Fælledgården på Østerbro i København. Skjulte optagelser fra DR afslører vanrøgt, lort på gulvene og personale, der taler meget hårdt til hjemmets beboere.

"Blikket vil blive rettet mod ledelsen og personalet på Fælledgården, hvor det skal undersøges, hvem der har handlet forkert. Derudover vil jeg have undersøgt, hvem i systemet der har vidst hvad, og om det er rigtigt, at klager ikke er blevet taget alvorligt. Endelig vil jeg have at vide, om der også er problemer på andre plejehjem i København," siger Mogens Lønborg.

Han overvejer at igangsætte en større spørgeskemaundersøgelse af forholdene på hovedstadens plejehjem.

Socialminister Eva Kjer Hansen (K) krævede mandag en redegørelse fra sundhedsborgmesteren og vil i øvrigt have medarbejderne på Fælledgården sendt på kursus i god tone.

Det samme ønsker Socialdemokraterne, som vil have ministeren til lommerne for at finde penge til uddannelse af personalet i ældreplejen.

Dansk Folkeparti og de radikale kræver nu en kulegravning af alle landets plejehjem for at sikre de ældre beboere mod plejesvigt.

"Vi har set det før, og vi kan blive ved med at høre historier om forkastelige forhold på plejehjem, hvis ikke der sker noget. Vi kan ikke fortsætte med blot at rede enkelte tråde ud. Vi må have hele området kulegravet og reformeret, så vi ikke bliver ved med bare at lappe på systemet," siger DF's socialordfører, Pia Kristensen.

Også Ældre Sagen efterlyser en reform på området.

"Det er ikke nok at sige, at personalet skal uddannes. Jeg synes, at der skal en meget voldsom og meget hurtig plejehjemsreform til," siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup. SF har kaldt socialministeren i samråd.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her