Læsetid: 2 min.

Hollandsk regering i Per Stigs fodspor

Den hollandske premierminister Jan Peter Balkenende kan godt forestille sig, at parlamentet - ikke befolkningen - beslutter sig for, om landet skal sige ja til en revideret udgave af den nye EU-forfatning. Men 83 procent af hollænderne vil have en ny folkeafstemning
Indland
2. juni 2006

For et år siden i går sagde 61.6 procent af den nederlandske befolkning nee til EU's nye forfatning. Var der afstemning om den nye traktat i dag, ville hele 68 procent vende tommelen nedad, viser den nyeste meningsmåling foretaget af hollandsk TV ifølge euoberserver.

Den hollandske regering har på den baggrund ikke megen lyst til at gentage sidste års eksperiment, hvor befolkningen for første gang i landets historie deltog i en vejledende folkeafstemning.

Det stod klart i går, da den hollandske premierminister Jan Peter Balkenende ifølge Financial Times sagde, at han i fremtiden "vil foretrække at undgå folkeafstemninger", når Holland næste gang skal beslutte sig for, om landet siger ja eller nej til en ny traktat.

Folkeafstemninger er, sagde premierministeren, "en risikabel affære."

Folkets røst

Han gentog dog ifølge avisen over for en gruppe udenlandske journalister, at det hollandske parlament kan komme til at stå i et reelt politisk dilemma, når det skal beslutte, hvordan landet skal ratificere en ny traktat, da der utvivlsomt vil komme et indenrigspolitisk pres for at holde en afstemning igen.

Det så man allerede onsdag i denne uge, hvor det højrepopulistiske medlem af det hollandske parlamentet, Geert Wilders - der førte en succesrig kampagne mod forfatningen sidste år - erklærede, at han personligt føler sig "bedraget" af det hollandske parlament, fordi dette har sagt ja til medlemskab af EU for Bulgarien og Rumænien uden at sætte spørgsmålet til folkeafstemning blandt de udvidelsesskeptiske vælgere.

Wilders lovede, at han vil sætte fokus på både traktat, folkeafstemning og udvidelse ved det næste parlamentsvalg, der skal afholdes i maj.

Men folkeafstemninger er vanedannende, som bl.a. de danske politikere kun ved alt for godt. Og det er ikke kun de nej-sigende politikere, som forlanger en igen. Ifølge meningsmålingerne ønsker hele 83 procent af de nederlandske vælgere at gentage sidste års vejledende afstemning, hvis forfatningen bliver revideret.

Tid og resultater

At der er behov for en revision af EU's nugældende regelværk er Jan Peter Balkenende imidlertid ikke i tvivl om: "Nice-traktaten er ikke tilstrækkelig, så vi bliver nødt til at diskutere forandringer (i traktaten, red.)," sagde han onsdag, hvor han samtidig udtrykte håb om, at hollænderne vil droppe deres nuværende stærke opposition mod både traktat og yderligere udvidelse af den europæiske union, når regeringen får gjort det klart for vælgerne, at

"Holland ikke styres fra Bruxelles".

Derudover skal der også tid og resultater til, mente han:

"Det er bedre, at refleksionsperioden varer lidt længere, og der kommer fremskridt og resultater ud af det europæiske samarbejde f.eks. inden for jobskabelse, sikkerhed og miljøpolitik - og at vi så ser på de institutionelle aspekter bagefter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her