Læsetid: 2 min.

Staten forsørger hver tredje dansker

I VK-regeringens tid er flere danskere kommet på offentlig forsørgelse. Det gælder både den varige og den midlertidige, viser tal fra Danmarks Statistik
Indland
27. juli 2006

Hver tredje dansker forsørges af staten. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af danskere, der hele året får penge sat ind på deres konto fra staten er vokset. Da VK-regeringen trådte til i 2001 fik 29,5 procent af befolkningen en månedlig ydelse fra staten.

Ved udgangen af 2005 var det vokset til 30,2 procent. Det er især den varige forsørgelse, der er vokset med fem procent i regeringens levetid. Analytiker i Danske Bank, Christian Heinild, siger, at det er en udvikling, der er svær at gøre noget ved.

"Det er svært at stille noget op, fordi det er aldringen af befolkningen, der skubber til udviklingen. Det er en tendens, som vil fortsætte med at lægge pres på de offentlige finanser fremover, siger Christian Heinild.

K: Flere i arbejde

Tallene får finansordfører Christian Wedell-Neergaard (K) til at sige, at flere skal i arbejde:"Det er foruroligende, at en større del af befolkningen er på offentlig forsørgelse. Vi forsøger løbende at lave ordninger, hvor folk på f.eks. førtidspension får en form for beskæftigelse," siger Christian Wedell-Neergaard.

"Der er løbende behov for at sikre, at arbejdsudbuddet bliver større. Der er behov for flere hænder til at løse opgaver i samfundet. Det gælder først og fremmest folk på dagpenge og kontanthjælp, men måske også folk på førtidspension. De skal have et incitament til at gå på arbejdsmarkedet med den kapacitet, de nu har. Nogle er bedre egnet end andre til at komme på arbejdsmarkedet,"siger Christian Wedell-Neergaard.

Også antallet af personer på midlertidig forsøgelse som sygedagpenge, kontanthjælp og dagpenge fra staten er vokset med 0,4 procentpoint i VK-regeringens levetid. Det på trods af stærkt faldende ledighed i de senere år - alene i 2005 faldt ledigheden med 32.000.

Ud af samtlige danskere i alderen fra 18 til 66 år, var hele 42 procent af dem i løbet af 2005 på offentlig forsørgelse i kortere eller længere tid.

Det kan være ydelser som SU, kontanthjælp, sygedagpenge, dagpenge eller førtidspension. Opgøres det i antallet af personer, der fik offentlig forsørgelse hele året svarer det til, at hver fjerde i aldersgruppen blev forsøget af staten. I alt fik 2.237.724 danskere offentlig forsørgelse i 2005. Heraf får de 1,2 millioner enten førtidspension, efterløn eller folkepension. Resten på godt 988.000 er på anden form for offentlig ydelse. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her