Læsetid: 2 min.

'Danske muslimer har mistet et lokomotiv'

Den omstridte imam Abu Ahmed Laban er død. Han vil blive husket som frontkæmper blandt muslimer, men som skurk hos mange danskere, vurderer nær ven og imam
Indland
3. februar 2007

Danmarks vel nok mest kendte imam, Abu Ahmad Laban, døde torsdag aften af kræft. Dermed har muslimerne i Danmark mistet en stærk stemme, siger imam Abdul Wahid Pedersen.

"Abu Laban var et lokomotiv for muslimers bestræbelse på at få plads i det danske samfund. Der er ikke mange, der kan trække læsset, som han kunne. Han vil blive husket som en stor personlighed i muslimske kredse" vurderer Wahid Pedersen, der selv var en nær ven af den afdøde imam. Til gengæld vil eftermælet i den danske befolkning være knapt så positivt. Især på grund af sagen om profettegningerne, hvor Abu Laban sammen med andre herboende imamer rejste til Mellemøsten for at fortælle om de omstridte tegninger. I den forbindelse blev Abu Laban beskyldt for sige et til de danske medier og noget andet til de arabiske.

"Vi begår alle sammen fejl. Hæfter vi os ved hinandens fejl, vil det være det, man bliver husket for, i stedet for alt det, som man har gjort," siger Wahid Pedersen.

Den radikale Naser Khader, der i flere sammenhænge har kritiseret Abu La-ban for hans udtalelser, ønskede ikke at kommentere, hvilken betydning Abu labans død vil få for de danske muslimer.

"Jeg føler med hans familie i denne tragiske situation," var hans eneste kommentar, da Information i dag kontaktede ham.

Abu Laban blev født i 1946 i Jaffa i Palæstina og kom til Danmark i 1984 som flygtning. I alle årene var han imam i Islamisk Trossamfund på Dortheavej i København, hvor han hver uge samlede flere hundrede muslimer til fredagsbøn. Abu Laban var oprindeligt uddannet maskiningeniør, men læste senere islamisk teologi og blev i 1975 uddannet som imam. I 1982 blev han udvist af De Forenede Arabiske Emirater på grund af sine flammende fredagsbønner.

Abu Laban blev regnet som en af de mest betydningsfulde imamer i Dan-mark og har i den egenskab holdt møder med diverse ministre om integration af muslimer. Han har altid været en stærk fortaler for, at muslimer i Danmark skulle integrere sig, tage uddannelse og blande sig i samfundet, men at de skulle forblive gode muslimer.

Begravelsen fandt sted fredag på den muslimske begravelsesplads i Brøndby ved København.mgr/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her