Læsetid: 2 min.

'Noget for noget'

Det lugter af et flertal for at tilbyde asyl til de tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Irak. Enhedslisten frygter ikke nye særordninger for 'loyale' udlændinge
7. april 2007

Så er de vist enige. Efter mange måneders politiske tovtrækkerier er der nu flertal for at give en sikkerhedsgaranti til de tolke, der har hjulpet de danske tropper i Irak - også selv om det betyder, at de tilbydes politisk asyl. Men er det ikke ude af proportioner at lave særordninger for 20 mænd, når millioner af irakere risikerer deres liv hver dag? Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, kan godt se problemet.

"Men det er i hvert fald bedre end ingenting. Debatten har betydet, at man nu tilsyneladende er indstillet på i det mindste at hjælpe dem, der har stukket næsen helt frem. Det er en begyndelse."

- Flere har fremhævet, at tolkene jo har hjulpet danskerne og været loyale. Er der ikke fare for, at vi har åbnet op for nye 'noget for noget'-kriterier for, hvem vi lukker ind og hvem vi afviser?

"At vi støtter, at man giver særlig prioritet til at hjælpe tolkene handler overhovedet ikke om, at de har været loyale. Det handler alene om, at den her gruppe mennesker i kraft af deres arbejde nu sidder i en særlig vanskelig situation."

- Men sender vi ikke et signal om, at vi kun vil hjælpe dem, der hjælper os?

"Nej, det signal vi sender, er, at katastrofen i Irak kræver, at vi hjælper irakerne. Det er klart, at det er mærkeligt, at vi kun hjælper særlige grupper, men vi håber, at det vil afføde en større forståelse for hele situationen i Irak. Der er stor folkelig modstand imod regeringens hårde politik i forhold til asylsøgerne fra Irak. Oppositionen arbejder intensivt på at få regeringen til at indse det."

- Nu vil vi så sikre tolkene. Er der en anden gruppe, der skal have en chance i næste omgang?

"Man kunne godt undersøge situationen for nogle af de mennesker, der har været meget fremme i medierne og derfor lever med en særligt stor risiko for at blive slået ihjel. Men jeg er sikker på, at de danske myndigheder, når de går i dybden med sagerne, vil indse, at der er rigtig mange irakere, der har brug for vores hjælp," lyder det fra Jørgen Arbo-Bæhr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu