Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen og værdierne

De er rundt på gulvet, partierne fra Radikale Venstre til Enhedslisten. I dag indleder SF sit landsmøde
28. april 2007

Flere begivenheder i de seneste dage beskriver ganske malende, hvor svært det er for den danske centrum-venstrefløj at tackle spørgsmålet om troende muslimer som Asmaa Abdol-Hamid. På forsiden af Information kunne SF's formand Villy Søvndal fredag fortælle, at den eventuelle Enhedslisten-kandidat i virkeligheden hører hjemme på højrefløjen.

Socialrådgiver og venstrefløjsforbillede Hanne Reintoft meddelte, at hun ikke vil stemme på Enhedslisten, så længe partiet overvejer en kandidat, der ikke kan tage entydigt afstand fra dødsstraf.

SF's Ida Auken ville derimod tage imod Asmaa Abdol-Hamid i sit parti og mener, at man må stole på, hvad folk siger, og ikke på, hvad man tror, de står for.

Imens lod den radikale Elsebeth Gerner Nielsen sig iklæde et nyt tørklæde designet af Mads Nørgaard for at signalere en mangfoldighed af danske værdier. Radikal sans for pr og timing samme dag som Berlingske Tidende kunne fortælle historien om en ny dokumentarfilm med den islam-kritiske Naser Khader, som nu bliver taget af sendefladen i USA, fordi den er for skrap kost for de amerikanske muslimer.

Splittet venstrefløj

De er grundigt rundt på gulvet, partierne - fra Det Radikale Venstre til Enhedslisten. I dag indleder SF sit landsmøde, hvor islam-kritikken givetvis vil være et af temaerne.

To grundopfattelser af, hvad det vil sige at være frisindet og moderne venstreorienteret står tydeligvis ret skarpt over for hinanden.

På den ene side den meget tolerante fløj, som refleksmæssigt viser imødekommenhed over for indvandrere og andre kulturer i mangfoldighedens navn.

De udtrykker frisindet ved at vise solidaritet og forståelse blandt andet over for andre menneskers tro og holdninger.

Det er dem, som Naser Khader i en bog nedsættende døbte 'Halal-hippierne' og Ralf Pittelkow 'naivisterne' - alt er tilladt i multikulturalismens navn. Et moderne globalt samfund indebærer, at man viser udstrakt forståelse af hinandens holdninger og kulturelle udgangspunkt.

Sælger ud af værdierne?

Over for dem står personer som Hanne Reintoft og Villy Søvndal, der gennem hele livet har kæmpet for rettigheder og tolerance over for seksuelle minoriteter, kvinders frigørelse og et humant retssystem. De nægter lige så refleksmæssigt at tolerere politiske kandidater, der har et tvetydigt forhold til disse grundlæggende værdier, som det har taget årtier at opnå.

Når splittelsen rammer så hårdt på venstrefløjen og opgøret så relativt sent, er det blandt andet, fordi dele af den altid er blevet beskyldt for at give køb på absolutte demokratiske værdier i en højere sags tjeneste.

Det var kernen i kritikken af venstrefløjen i kølvandet på Muhammed-krisen. Var man i virkeligheden ved at sælge ud af ytringsfriheden og acceptere nye begrænsede standarder i støtten til multikulturalismen. Det højere mål - tolerancen og integrationen af fremmede kulturer - legitimerede i virkeligheden et udsalg af værdier i små bidder og kursen er dødsensfarlig, lød kritikken fra højrefløjen, som udnyttede sagen til at trække konflikten op på et niveau, som den ikke kunne bære.

Sporene blev trukket tilbage til Den Kolde Krig, marxismen og opgøret mellem de revolutionære og revisionisterne i 70'erne. Kan man i bestræbelserne på at opnå det socialistiske samfund give køb på almindelige frihedsrettigheder og blandt andet acceptere vold? Bølgerne gik højt. Venstresocialister og andre forestillede sig en overgangsfase efter revolutionen, hvor rettighederne blev sat ud af kraft - et midlertidigt proletariatets diktatur.

At flirte med fundamentalismen er altså ikke ukendt, og når troende muslimer med deres tvetydige forhold til grundlæggende værdier søger mod Enhedslisten og de radikale, er det måske et udtryk for, at de her har følt, at de snærende bånd indimellem er løsnet og den absolutte tolerance har fået overtaget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu