Nyhed
Læsetid: 3 min.

Arvesølvet er i fare

Er du sportsfan eller forelsket i radio-dokumentarer, bliver DR ikke din kanal i fremtiden. Og ja, det kommer til at gå ud over både kvalitet og seertal, sagde Kenneth Plummer på et pressemøde i går
Indland
25. april 2007

Er du sportsfan eller forelsket i radio-dokumentarer, bliver DR ikke din kanal i frem-tiden. Og ja, det kommer til at gå ud over både kvalitet og seertal, sagde Kenneth Plummer på et pressemøde i går

Selvom rygterne i de forløbne dage har drejet sig om DR's sport og underholdning, rammer sparekniven også de mindre programmer. Der skal spares 287,5 millioner kroner årligt de næste fire år, heraf 187,5 millioner på programmer. 380 medarbejdere skal fyres i løbet af de næste fem måneder. De første skal forvente fyresedler i maj, mens de sidste prikkes på skulderen i sensommeren. Generaldirektør Kenneth Plummer stod omgivet af sine direktører på gårsdagens pressemøde om nedskæringerne i DR. "Vi er godt klar over, at vi kommer til at møde kritik fra alle sider," sagde generaldirektøren. I timerne inden var først bestyrelsen og siden medarbejderne blevet orienteret om planerne, der kommer til at ramme bredt. Alligevel skal DR overholde public service-kontrakten og fortsat "skabe værdi for alle". Det lyder svært, og det er det også ifølge Kenneth Plummer: "Vi er i en situation, hvor vi skal spare 287 millioner kroner. Det gør ondt det her. Og det er bestemt ikke noget, der gør DR bedre," sagde han til det fremmødte pressekorps. "Planen er et udtryk for benhårde prioriteringer, og vi kommer nok til at miste seerandele, fordi vi skærer så meget i budgetterne til sport og underholdning," konstaterede han Så jo, sporten lukkes, og der drosles ned på de store brede underholdningsprogrammer. Her og på administrationsområdet ligger de største besparelser i kroner og ører.

Svære kår

At seerne ikke længere skal se VM og OL samt atletik, håndbold og skihop på den gamle statsradiofoni er efterhånden slået fast med syvtommersøm i dagspressen og i de elektroniske medier. Mindre opmærksomhed får de mindre programmer, som forsvinder i følge sparerplanen for 2008-2011. Især P1 må holde for med lukningen af programmer som Lige Lovligt, Ultralyd, Eksistens og Dokumentarzonen. "Med de nye planer får kreativiteten og det nytænkende svære kår," siger Steen Larsen, der er formand for journalistgruppen i DR. Han mener, at man er inde og "røre ved arvesølvet". "Mange af de ting, som er DR's arvegods, altså dokumentarprogrammer og radiomontage, vil blive ramt. Det er en del af DR's lange tradition, og det siger man nu farvel til," siger Steen Larsen. Men også litteraturoplæsningerne på P2, transmissionerne af opera og ballet på DR1 og DR Undervisnings egne programmer forsvinder. Og så skal radiolytterne forberede sig på en kortere middagsradioavis. I hverdagene mister den gamle oplæste avis 10 minutter og i weekenden bliver 12-radioavisen fem minutter kortere. "Der er ikke nogen tvivl om, at det kommer til betyde en kvalitetsforringelse," siger Kenneth Plummer. For de færre minutter til radioavisen vil betyde færre historier og mindre tid til at gå i dybden, medgiver DR's generaldirektør. "Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at grine lidt mindre på DR,"sagde DR's mediedirektør Lars Grarup om de færre underholdningsprogrammer, som der skal produceres for licensbetalernes penge. Men på gangene i DR bliver der måske også grinet lidt mindre de næste par måneder. Allerede tirsdag eftermiddag nedlagde DR Sportens folk arbejdet i protest. Deres afdeling beskæres med 64 procent. Og ifølge Ritzau har studieværten Peter Møller sagt sin stilling op i frustration. Onsdag kl. 9 mødes medarbejderne igen for at beslutte, om de vil fortsætte strejken. Vi kan godt forstå dem, sagde DR's direktører på pressemødet. "Men det ændrer ikke noget. Vi gennemfører planen alligevel." ,

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her