Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF: Danmark bør trække sig ud af Balkan

Officersmanglen kan komme i konflikt med Danmarks internationale forpligtelser. Man bør overveje den danske tilstedeværelse på Balkan, mener Dansk Folkeparti
Indland
17. juli 2007

Danmark vil få svært ved at leve op til sine internationale forpligtelser, hvis officersflugten fortsætter. Om fem år vil forsvaret ifølge chefen for Personeltjenesten, generalmajor Jens Frandsen, mangle 40 procent af deres officerer, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Og det bør føre til overvejelser om, hvilke missioner Danmark kan deltage i fremover, mener forsvarsordfører Hans Kristian Skibby (DF). Han peger på, at det danske forsvar har været presset af at skulle deltage i missioner i både Irak, Afghanistan og på Balkan.

"Vi er nødt til at acceptere, at vi kun er med på to missioner. Det er svært at vide, hvilke brændpunkter verden vil se om ti år. Afghanistan har nok et langt tidsperspektiv, men i forhold til Balkan kunne vi nok overveje, om vi kunne tage de danske styrker hjem," siger han og tilføjer om den fredsbevarende indsats i Kosovo:

"Man spiller mere fodbold, end man laver alt muligt andet. Det er glædeligt, men vi skal finde en balancegang, hvor man prioriterer de fredsskabende operationer," siger Hans Kristian Skibby.

Men den socialdemokratiske ordfører Poul Andersen mener, at netop den fredsbevarende indsats i Kosovo er med til at skabe et åndehul for de udstationerede soldater.

"Vi er ikke færdige på Balkan. Vi har missioner der, som ikke er så hårde som i Afghanistan, og dem skal vi fortsætte, ellers slider vi vores personel ned," siger han.

Ministerens ansvar

Sidste år sagde 80 officerer farvel til jobbet i forsvaret, og den rekord ser ud til at ville blive slået i går, hvor 65 allerede har meldt deres afsked i de første to måneder af 2007. Og for at imødegå den personaleflugt, må man ifølge Hans Kristian Skibby også se på lønningerne, en forkortelse af udstationeringsperioderne samt nedsat tid for ældre officerer. Danmark har i øjeblikket 320 mand udstationeret i Kosovo samt to stabschefer i Bosnien-Hercegovina. I dag har Danmark i alt 1.567 udsendte personer, heraf 1.298 i internationale operationer. Men ifølge det seneste forsvarsforlig indgået mellem V, K, DF, S og R for perioden 2005 til 2009 skal Danmark i 2009 skal være klar til at have 2000 mand udsendt hele tiden. Og det er ifølge den radikale næstformand, Morten Østergaard, op til ministeren at sikre, at vi kan leve op til den forpligtelse.

"Vi går ud fra, at forsvarsministeren tager hånd om rekruttering og fastholdelse af personel. Hvis han ikke mener, at vi kan leve op til det, skal vi som forligsparter informeres," siger han.

Morten Østergaard erkender dog, at det kan blive vanskeligt at opretholde vores internationale engagement, hvis officersflugten fortsætter.

"Det er stærkt bekymrende, men vi må antage, at ministeren har styr på det. Som udgangspunkt skal vi have et stort og gerne større internationalt engagement, og det er en militærfaglig vurdering, hvor vi gør størst gavn. Det kan blive nødvendigt at prioritere," siger Morten Østergaard.

Poul Andersen peger på, at politikerne skal lytte til forsvarets bud på, hvorfor officererne stopper.

"Og så skal udstationeringsperioden forkortes - det har jeg forelagt ministeren," siger han.

Forsvarsminister Søren Gade (V) har ikke været at træffe for en kommentar, men så sent som for en måned siden besøgte ministeren Kosovo og fastholdt i den forbindelse, at Danmark bliver i regionen, så længe NATO mener, der er behov for det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her