Læsetid: 3 min.

DF øger pres for EU-afstemning

Regeringen er nogle krystere i spørgsmålet om en EU-afstemning, mener DF. Partiet varsler nu et forslag om afstemning, men hos de afgørende Socialdemokrater er der uenighed om, hvorvidt man bør stemme for
Indland
31. juli 2007

Det er ikke så tit, man skal sige den slags, men i dette tilfælde er det på sin plads, mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der fastslår:

"Regeringen er nogle kry-stere. De burde sige klart ud, at der skal afholdes en folkeafstemning om EU-reformtraktaten."

Efter at Ny Alliance i går meldte sig på banen med et klart ønske om at høre be-folkningen i spørgsmålet om den nye reformtraktat, vars-ler DF, at man efter sommerferien vil fremsætte et forslag om en afstemning. Imens regeringen fastholder, at man vil afvente den endelige traktattekst, før man tager stilling til nødvendigheden af en afstemning, så forventer Morten Messerschmidt opbakning fra SF, Enhedslisten, NA - og Socialdemokraterne:

"I Europaudvalget har man kunne spore en positiv linje over for en afstemning fra Svend Auken (EU-ordfører hos S, red)," konstaterer han.

Og opfordringen til en af-stemning bakkes op af to socialdemokratiske parla-mentsmedlemmer. Således understreger Christel Schaldemose (MEP), at reformtraktaten indholdsmæssigt ligger meget tæt på den forkastede traktat, som danskerne ellers skulle have stemt om.

"Det er en relativ omfattende tekst. Min hovedholdning er, at vi har tradition for at høre vælgerne i EU-spørgsmål. Alle ved, at EU fylder meget lidt i den hjemlige debat, og afstemninger giver os en god viden om EU," siger hun.

Skubber problemet foran

Christel Schaldemose hen-viser til, at den danske tradi-tion for afstemninger har bevirket, at danskernes EU-viden sammenholdt med de øvrige medlemslande ligger i top. Og at fordelene ved en afstemning er flere end ulemperne, bakkes op af hendes partifælle i Parlamentet, Ole Christensen.

"Afstanden mellem politi-kere og befolkning er blevet for stor. For mig er spørgs-målet om suverænitetsafgi-velse ikke det afgørende. Man bør under alle omstæn-digheder have en afstem-ning, for den vil føre til en debat, som er så vigtig," siger han.

Det nuværende portugisiske formandskab forventer, at en endelig aftale vil ligge på plads allerede ved topmødet i Lissabon 18. oktober, men trods velviljen fra de to socialdemokratiske EU-parlamentarikere, kan DF sandsynligvis skyde en hvid pil efter den afgørende opbakning til deres forslag. Hidtil har partiet fastholdt, at man vil vente til aftaleteksten ligger på plads for dermed at kunne vurdere såvel de juridiske som de politiske aspekter af sagen. Og den linje forventer Britta Thomsen (MEP), at man vil holde fast i.

"Nu må vi vente og se tek-sten. Jeg tror ikke, at vi vil stemme for DF's," siger hun.

Og Ole Christensen har fuld forståelse for sit partis modvilje mod at melde klart ud, for han erkender, at risikoen for et nej er til stede.

"Men hvis vi ikke tager de-batten nu, skubber vi noget foran os, som bliver værre. Og modstanden bliver svær at rette op på," siger S-parlamentarikeren, der dog har tiltro til, at befolkningen vil bakke traktaten op, hvis politikerne gør sig umage med at forklare indholdet.

Også Christel Schaldemose erkender, at hendes parti næppe vil trykke på den grønne knap, når DF-forslaget kommer op i Folketinget. Men hun opfordrer sine partifæller til at droppe berøringsangsten.

"Vi skal gå i offensiven og ikke være bange for at spør-ge vælgerne, om de ønsker, at EU skal have mere beslutningskraft," siger Christel Schaldemose.

Hos DF fastholder Morten Messerschmidt, at der er lys forude i forhold til at sikre et flertal uden om regeringen.

"Socialdemokraterne bør kunne stemme for vores forslag. Med baggrund i udtalelserne fra parlamentsmedlemmerne bør der være en vis konsensus hos partiet," siger DF-ordføreren.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra social-demokraternes EU-ordfører Svend Auken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her