Nyhed
Læsetid: 3 min.

FTF siger ja til regeringens udspil

Lærerne og de stats-ansatte vendte tomlen nedad, da FTF søndag sagde ja tak til regerin-gens udspil for at få de 340.000 offentligt ansatte med i trepartsaftalen
Indland
2. juli 2007

Finansminister Thor Pedersen (V) fik søndag endelig ja fra FTF, der i første omgang afslog regeringens tilbud om en trepartsaftale. Men siden LO og Akademikernes Centralorganisation sagde ja for et par uger siden, har regeringen forbedret tilbuddet med op mod en milliard kroner. Det kunne FTF, som repræsenterer 340.000 offentligt ansatte, ikke sige nej til, selv om både Danmarks Lærerforening og de statsansatte vendte tomlen nedad.

Efter godt en times forretningsudvalgsmøde i FTF kunne formanden, Bente Sorgenfrey, trods utilfredsheden fra lærerne og de statsansatte toldere og politibetjente konstatere, at 10 af 12 forretningsudvalgsmedlemmer var for, og dermed blev svaret til regeringen et ja tak. Finansministeren var tydeligt lettet over, at det lykkedes regeringen at få også FTF med i aftalen.

Selv pegede Bente Sorgenfrey på de ekstra penge, klare forbedringer på pædagogernes grunduddannelse og lederes ret til efteruddannelse samt en kræftuddannelse til sygeplejersker som væsentlige årsager til, at FTF skulle sige ja.

"Der er også en lang række gode tilbud i forhold til alle vore andre grupper. Men jeg er selvfølgelig ked af, at det ikke er alle i FTF's forretningsudvalg, der står sammen om den her aftale, siger Bente Sorgenfrey. Og FTF's ja betyder langt fra, at de offentlige ansatte er tilfredse, så der er stadig meget at tage fat på i forbindelse med kvalitetsreformen, hvor regeringen vil præsentere sit udspil i august, understreger hun.

"Der er blevet stillet store forventninger op blandt offentlige ansatte i de her tider, og det gør, at kravene eskalerer, og vi vil stadigvæk kæmpe for at få ret til efter- og videreuddannelse til andre end bare ledergrupperne. Vi vil også anbefale, at man i forbindelse med kvalitetsreformen kigger på normeringerne i den offentlige sektor - og de bygningsmæssige rammer håber vi også, at man vil løfte. Så der er masser af forbedringspotentiale," siger Bente Sorgenfrey.

Efteruddannelse

For Dansk Sygeplejeråd nævner formanden Connie Kruckow tilsagnet om penge til efteruddannelse af sygeplejersker som en væsentlig årsag til at tilslutte sig aftalen.

"Vi har fået en længe ventet specialuddannelse i kræftsygepleje, vi har fået penge til at mindske frafaldet på sygeplejeuddannelsen - og alle vores ledere har fået ret til en lederuddannelse efter tre års ansættelse. Og så har de andre sundhedsorganisationer også fået fordele ud af det her, og det har også været vigtig," siger Connie Kruckow.

For pædagogernes fagforbund BUPL var den helt afgørende faktor, at pædagoguddannelsen ændres, så den udskældte lønnede praktik, hvor de studerende indgår i institutionernes normering, ændres til at være SU-finansieret - og kommunerne får midler til at fastansætte personale i stedet for de studerende, fastslår BUPL-formand Henning Pedersen.

Tilfreds finansminister

Finansminister Thor Pedersen pointerer, at aftalen mellem regeringen, FTF, KL og Danske Regioner indbærer betydelige investeringer i opkvalificering og fastholdelse af blandt andet sygeplejersker, pædagoger og lærere samt en ekstraordinær indsats for uddannelse af offentlige ledere.

"Aftalen vil nu indgå i udspillet til kvalitetsreform efter sommerferien, som skaber bedre muligheder for at levere service af en høj kvalitet på centrale velfærdsområder," sagde Thor Pedersen.

Hvor dyrt det konkret har været for regeringen at få FTF med, ønskede finansministeren ikke at kommentere, men han peger på, at der i aftalen afsættes godt 400 millioner kroner om året i de kommende fire år til blandt andet efteruddannelse - herunder lavere deltagerbetaling, efteruddannelse af kræftsygeplejersker, bedre grunduddannelser, lederuddannelse for institutions- og afdelingsledere, fastholdelse af ældre medarbejdere samt udviklingsprojekter.

Lærerforening siger nej

Aftalen supplerer den trepartsaftale, som den 17. juni blev indgået med LO og AC.

Danmarks Lærerforeningen anbefalede FTF at sige nej til aftalen. Det forklarer formand Anders Bondo Christensen med, at lærerne ikke tror på, at aftalen vil betyde, at den enkelte lærer, pædagog eller politibetjent oplever, at muligheder for at udføre deres arbejde bliver bedre.

"Det har været vores pejlemærke hele vejen igennem. Og det kan vi simpelthen ikke se, at denne her aftale lever op til. Jeg er bange for, at de mange flotte ord om aftalen og de enorme milliardbeløb, der nævnes, vil øge frustrationerne blandt de offentlige ansatte, når de oplever, at der slet ikke er sket nogen forbedring af deres dagligdag. Og jeg synes virkelig, at de sidste 14 dage har vist, at det ikke lige er det, vi har brug for," siger Anders Bondo Christensen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her