Læsetid: 4 min.

Irakiske tolke bragt i sikkerhed i Danmark

Efter måneders debat om de irakiske tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Irak, er de nu kommet til Danmark. Spørgsmålet er, hvem der har 'æren'for dette foreløbige punktum i tolkesagen?
21. juli 2007

I nattens mulm og mørke blev godt 200 irakiske tolke inklusiv deres familier hjulpet til Danmark. Der var tale om en velforberedt aktion, som forsvarets talsmand, orlogskaptajn Nils Markussen, betegner som "en sjældent vellykket militæroperation".

Forinden er gået et halvt års politisk debat om de tolke, der igennem mere end fire år har støttet den danske militære tilstedeværelse i Irak. Den har kostet to irakiske tolke livet, mens adskillige andre har fået deres tilværelse spoleret. De har på grund af trusler måttet leve isoleret fra familie og venner i den danske militærlejr i Basra. At tolke-sagen nu delvist er afklaret fra dansk politisk side, er der dog meget forskellige forklaringer på.

"Det hele ender jo med, at Dansk Folkeparti laver en aftale - og den er nu fulgt til punkt og prikke," lyder den korte forklaring fra Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen.

For ifølge Søren Espersen var det kun et spørgsmål om, at der skulle fakta på bordet. Det kom der, da udenrigsministeriet, forsvarsministeriet og integrationsministeriet i maj besluttede at sende en delegation - eller en såkaldt Task Force - til Irak. Den skulle gennemgå hver enkelt tolks sag, og derefter tage en beslutning om tolkene overhovedet skulle have lov til at komme til Danmark.

"Vi fik en rapport fra Task Force, der dokumenterede de påstande, der havde været fremme. De konkluderede jo, at hvis ikke tolkene blev bragt i sikkerhed, så ville de blive likvideret," siger Søren Espersen, der mener, at inden da havde hele affæren haft karakter af en von-hören-sag.

Den udlægning giver Danmarks tidligere udenrigsminister for socialdemokraterne, Mogens Lykketoft, ikke meget for. Han mener tværtimod, at netop Dansk Folkeparti hele tiden var stopklods i tolkesagen.

"Regeringen lagde jo ud med, at Forsvarsminister Søren Gade sagde, at der overhovedet ikke kunne blive tale om asyl. Og Dansk Folkeparti har hele tiden forhalet og kæmpet imod tolkesagen," siger Mogens Lykketoft.

Folkets anstændighed

Samfundsdebattør og forfatter Morten Albæk har en anden forklaring på, at de irakiske tolke i dag befinder sig i sikkerhed på den nu nedlagte Sjælsmark Kasserne.

"Det er endnu et eksempel på, at moderne politik er kendetegnet ved, at politikere kan sige noget den ene dag og det stik modsatte den næste. Forsvarsminister Søren Gade er i den her sag vendt 180 grader på blot et par måneder," siger Morten Albæk.

Da en flok befalingsmænd og officerer fra den danske bataljon i Irak tilbage i januar mindede de danske politikere om, at Danmark har en moralsk forpligtigelse overfor tolkene, svarede Søren Gade nej. Han mente dengang ikke, at man kunne forskelsbehandle folk, og derfor ville tolkene ikke blive tilbudt asyl i Danmark. Men nu er tolkene i Danmark. Ifølge Morten Albæk skyldes det, at den danske befolkning har sagt stop. De kræver anstændighed.

"Men det er bemærkelsesværdigt, at den folkelige anstændighed skulle tage så lang tid om at blive til politisk anstændighed," siger Morten Albæk, der peger på, at det med al tydelighed viser, hvor langt de to niveauer er fra hinanden:

"Folket og politikerne er simpelthen ude af trit med hinanden."

Lig på bordet

Samtidig peger Morten Albæk på, at det er den seneste sag om endnu en dræbt tolk i dansk tjeneste, der for alvor har vendt folkestemningen.

"Det er både skræmmende og beskæmmende, at der skulle lig på bordet, før der kom anstændighed ind i den her sag. En stor del af de irakere, der nu er kommet hertil, har allerede meddelt, at de bare vil væk igen hurtigst muligt. Det viser, at de kun er flygtet, fordi de er bange for at dø og ikke andet," siger Morten Albæk.

Mogens Lykketoft mener ligeledes, at det afgørende punkt i sagen var oplysningen om, at endnu en tolk i dansk tjeneste var blevet tortureret og dræbt.

- Var der tale om, at befolkningens pres havde en effekt?

"Vi har jo en regering, der lytter meget opmærksomt til deres fokusgrupper. Og når en betydelig majoritet af den danske befolkning mener, at tolkene skal hjælpes, så kan regeringen ikke sidde det overhørigt," siger Mogens Lykketoft.

Den forklaring afviser Dansk Folkepartis Søren Espersen. Han forklarer, at beslutningen er taget ud fra en nøgtern trusselvurdering og "ikke noget som helst andet".

For tre måneder siden gav Søren Espersen et andet svar til Politiken:

"De tolke kommer ikke til Danmark, og det må regeringen sørge for. Starter vi med at hjælpe her, kan alle mulige, der har hjulpet koalitionen i Irak, hævde, at de vil have asyl."

Derfor runger Søren Espersens forklaringer i dag hult i Mogens Lykketofts ører: "Alle kan jo gå tilbage og se, hvad deres meldinger var få måneder tilbage. De er blevet banket på plads af regeringen og en folkestemning," siger Mogens Lykketoft.

- Så det var folkets grænse for uanstændighed?

"Ja, det tror jeg. Hvis ikke den følelse havde været så udbredt blandt den danske befolkning, så var den her sag ikke blevet løst."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu