Nyhed
Læsetid: 1 min.

Jødisk center: Legat legitimerer Holocaust

Simon Wiesenthal Centret opfordrer i et brev Statsminister Anders Fogh Rasmussen til at trække Kunstrådets arbejdslegat tilbage, ovenpå sagen om holocaust-skeptikeren Erik Haaest
Simon Wiesenthal Centret opfordrer den danske statsminister til at trække legatet til forfatteren og journalisten Erik Haaest tilbage.

Simon Wiesenthal Centret opfordrer den danske statsminister til at trække legatet til forfatteren og journalisten Erik Haaest tilbage.

Lars Skanning

Indland
20. juli 2007

"Det skandaløse legat skal trækkes tilbage". Sådan lyder opfordringen i et brev fra Simon Wiesenthal Centret til den danske statsminister.

I onsdags dokumenterede en kronik i Information, at Kunstrådets Litteraturudvalg to gange har givet 100.000 kroner til forfatteren Erik Haaest, som gentagne gange har ytret tvivl om Holocaust.

Shimon Samuels, der er Simon Wiesenthal centrets leder af international politik, skriver nu i et brev til Anders Fogh Rasmussen, at legatet legitimerer "holocaustbenægtelse, opfordrer til antisemitisme og er en fornærmelse mod de overlevende fra Holocaust og alle ofre for nazismen".

"Vores center opfordrer dig til øjeblikkeligt at trække dette skandaløse legat tilbage, undersøge omstændighederne hvorunder det blev givet og offentligt tage afstand fra de ansvarlige. Tavshed vil kun blive opfattet som en accept af hadefulde kræfter," skriver Shimon Samuels i brevet, der er offentliggjort på centrets hjemmeside.

Nej til meningscensur

Danske kulturpolitiske ordførere udtrykte i gårsdagens Information enighed om, at Kunstrådet selv skal bestemme, hvem Kunstrådets midler skal gå til. Den konservative kulturordfører Jacob Axel Nielsen udtalte blandt andet:

"Det mest forkvaklede sludder bekæmper man ikke med censur, men gennem debat. Lad os få folk frem i lyset, så vi kan grine af dem".

Der er bred enighed blandt ordførerne om, at Kunstrådet ikke skal udøve meningscensur.

Kritikere mener dog, at de offentlige penge er gået til at promovere synspunkter som, at der ikke fandtes gaskamre i Hitlers kz-lejre, og at Anne Franks dagbog er løgn og svindel. Synspunkterne fremførte Erik Haaest i 1977, da han var redaktør af Nationaltidende.

Erik Haaest beskriver selv sit virke som forfatter og journalist som en kamp for at vise, at alt er gråtonet. Han er nu i gang med at søge et arbejdslegat til det tredje bind i historien om Hipo.

mask/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her