Interview
Læsetid: 4 min.

'Vi kan godt få en venstre-fløjsregering - om 20 år'

Formanden for landets største politiske ungdomsorganisation, SFU's nyvalgte Nanna Westerby, fortæller om de unges træthed ved den borgerlige regering, om slatne socialdemokrater og om sine ærgrelser over de radikale og en Enhedsliste, der dyrker problemer, som man skal have pengepungen i orden for at være optaget af
EU har i mange år splittet SF. Men det er slut nu, siger Nanna Westerby. Hendes ungdomsorganisation er dog mere EU-kritisk end SF.

EU har i mange år splittet SF. Men det er slut nu, siger Nanna Westerby. Hendes ungdomsorganisation er dog mere EU-kritisk end SF.

Peter Hove Olesen

Indland
31. juli 2007

Nu er det officielt. Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråds opgørelse er SFU - Sociali-stisk Folkepartis Ungdom - landets største politiske ungdomsorganisation. Hele 1.955 medlemmer - flere mulelængder foran DSU's 1.792 og VU's 1.755.

"Det er aldrig sket før," jubler Nanna Westerby, SFU's formand siden april i år.

"Der er mange unge, der er trætte af den borgerlige regering. De er trætte af at sidde med hænderne i skødet og vil gerne gøre noget ved det."

- Hvad kan man gøre i SFU for at slippe af med den bor-gerlige regering?

"Først og fremmest ser vi os i SFU ikke som en politiker-skole. Modsat mange andre af de politiske ungdomsorganisationer. Hvor det er SF's opgave at rykke vælgere over 30 år mod SF's politik, er det vores opgave at rykke de unge."

- Det er ikke jeres opgave at rykke SF's politik?

"Jo, hvis ungdommen har krav til SF's politik, skal vi fremføre dem. Og vi har da også råbt højt en gang imel-lem. Men ikke så meget for tiden. Det går godt i SF."

Trivsel i regeringen

Her er det naturligt med modspørgsmålet:

- Det går også godt for den borgerlige regering?

"Ja. Det gør det. Det ser så-dan ud."

- Hvordan hænger de to ting sammen?

"Der er også et fraværende Socialdemokrati. SF kan jo ikke fange alle vælgere i hele oppositionen."

- Den borgerlige regerings trivsel er altså Socialdemo-kraternes skyld?

"Der er også sket så meget i dansk politik, der giver re-geringen gode betingelser. For eksempel stiftelsen af Ny Alliance."

- Men Socialdemokraterne er slatne?

"Ja. Det synes jeg. De er meget slatne. Det er svært at se klart, hvad de vil. For ek-sempel for den danske vel-færdsstat, som den socialdemokratiske bevægelse jo har været med til at skabe."

- Udlændingepolitikken har voldt vanskeligheder for partier, der gerne vil ses som frisindede?

"Ja, det er rigtigt. Venstre-fløjen har været for dårlig til at håndtere den dagsorden. Så snart man sagde, at der var problemer, så var Pia Kjærsgaard der. Altså sagde vi: Der er ingen problemer."

- Men nu?

"SF - og særligt SFU - har sadlet meget om. Der er problemer, der skal løses, hvis vi vil gøre noget godt for dem, der har det skidt, f.eks. i Gellerup Parken. Men fundamentalistisk-islamistiske kræfter, som går på strandhugst i muslimske kredse, skal vi tage afstand fra. Lige- som vi tager afstand fra Indre Mission. Alle kristne er ikke indremissionske, lige så lidt som alle muslimer er fundamentalister. Men de, der er det, er der ikke noget pro-gressivt i."

Bekymrende integration

- Og de fundamentalister skal I bekæmpe?

"Ja. Man bekæmper dem bare ikke ved at gøre dem ulovlige. Men når der er så mange mennesker, der er bekymret over integrationen - 60 procent af dem, der bor i ghettoerne, vil gerne flytte - ja, så skal vi også være i stand til at gøre noget."

- Er Socialdemokraterne også slatne i udenrigspolitikken?

"Irak-krigen har haft kæmpestor indenrigspolitisk betydning i lande som Stor-britannien og USA. Men ikke herhjemme. Og det er underligt, når vi har deltaget i en krig, der er endt i borgerkrig. Her har SF været oppositionens klareste stemme."

SF i års tilbagegang

- Hvad med det EU, som har det med at splitte SF?

"Ja, hvad med det? SFU er ikke imod EU. Vi er på man-ge måder mere kritiske, end SF er. Men det er ikke noget, der splitter. I et parti er der altid noget, man er uenig om."

- Du lyder meget defensiv?

"Det er ikke nogen hemmlighed, at SF har haft mange års tilbagegang. Og at det nok bl.a. er på den konto. Det er dejligt, at vi kan fokusere på andre ting nu."

- Vil uenigheden ikke blus-se op, når der foreligger en EU-traktattekst, som man skal bestemme sig for eller imod?

"Min fornemmelse er, at SF lige nu står samlet, og der er enighed om, at vi skal stå samlet frem til næste valg."

- Når I omtaler alternativet til den nuværende regering, er I omhyggelige med at undlade de radikale?

"Ja. Det er svært at se, om de radikale er med i et alternativ. Lige nu har de været ude og bejle til regeringen. Det er vi ærgerlige over."

- Får I nogensinde mandater til en regering, I kan lide - uden de radikale er med?

"Nej, det tror jeg ikke, er realistisk... ved næste valg. Hvis man forestiller sig et Danmark om 20 år, tror jeg godt, vi kan få en venstre-fløjsregering. Det kræver, at vi vil magten. At vi vil indflydelse. At vi ikke bare taler til dem, der stemmer på os i forvejen."

- Hvor hører Enhedslisten hjemme i dette billede?

"Lige nu bevæger Enhedslisten sig ud i et snævrere og snævrere segment. En ufor-ståelig kurs. De interesserer sig ikke for de brede vel-færdsemner. De bruger de-res krudt på ting, som man skal have pengepungen i orden for at være optaget af."

- Som for eksempel?

"For eksempel flerkoneri. Og den meget teoretiske diskussion, om man i et besat land har ret til at gøre modstand. Det hører de fleste, som om man skal slå danske soldater ihjel i Irak."

- Vil der ikke altid være kræfter på venstrefløjen, der hellere vil teoretisk renhed end praktiske resultater?

"Det er ikke de kræfter, der sørger for, at vi får magten i Danmark."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her