Læsetid: 3 min.

Kommuner forfølger selvejende institutioner

Antallet af selvejende institutioner er faldet dramatisk siden 80'erne og ny rapport anklager kommunerne for at forfølge de selvejende institutioner, der mener, at lovgivningen svigter dem
Kommunerne står for 75 procent af daginstitutionsområdet, viser en ny rapport. De selvejende institutioner mener, at det mangfoldigheden og nytænkningen på omårdet.

Kommunerne står for 75 procent af daginstitutionsområdet, viser en ny rapport. De selvejende institutioner mener, at det mangfoldigheden og nytænkningen på omårdet.

16. juli 2007

Over halvdelen af alle selv-ejende institutioner er siden 1980 enten lukket eller blevet overtaget af kommunen.

I dag står kommunerne for 75 procent af daginstitutionsområdet. Det viser en ny rapport, der bliver offentliggjort i denne uge. I følge rapporten, 'Konkurrencevilkår for selvejende institutioner i et kommunalt domineret marked' er det voldsomme fald i antallet af selvejende institutioner et direkte resultat af kommunernes misbrug af deres dominerende stilling.

Alene i 2006 lukkede 25 procent af de selvejende institutioner i Århus.

Klapjagt på de selvejende

Charlotte Biil er generalsekretær for Menighedernes Daginstitutioner, og talsperson for Daginstitutionernes Landsorganisation, DLO, der står bag rapporten. Hun mener, at kommunerne misbruger deres dominerende stilling.

"Det generelle billede er, at der drives klapjagt på de selvejende institutioner," siger hun.

Kommunernes Landforening (KL) har ikke haft lejlighed til at se rapporten endnu, men kontorchef for børne- og kulturkontoret, Hanne Lumholt, afviser kritikken.

"Kommunerne og KL har intet imod selvejende institutioner. Tværtimod," siger hun.

Professor i organisationsteori og forvaltning på Syddansk Universitet, Kurt Klaudi Klausen mener dog, at faldet i antallet af selvejende institutioner er tankevækkende.

"Det ligner en tanke. Og man kunne godt forestille sig, at kommunerne har en samlet strategi i forhold til de selvejende," siger han.

Lovgivningen er forældet

De kommunale og de selv-ejende institutioner har de sidste hundrede år levet side om side i skøn samdrægtighed, og derfor har der ikke været behov for lovmæssig regulering på området. Men siden firserne er forholdet mellem kommunerne og de selvejende institutioner blevet anstrengt.

"Vi er gået fra at være i lykkelig symbiose, til en situation, hvor kommunerne agerer ligesom Arla eller andre monopolister. De små bliver bare kørt over," siger Charlotte Biil.

Hun mener, at der er brug for en revision af loven:

"Markedsføringsloven, konkurrenceloven og forbrugerbeskyttelseslovgivningen sikrer balance mellem aktørerne på det private marked. Men der er ikke udviklet et tilsvarende system indenfor det offentlige," forklarer Charlotte Biil.

De selvejende institutioner er i følge rapporten overladt til kommunernes nåde - og det er ikke til de selvejende institutioners fordel.

Kurt Klaudi Klausen, der ikke vil kommentere lovgivningen, medgiver, at institutionernes skæbne afgøres af de enkelte kommuner.

"Der er ikke tale om et totalt kommunalt monopol endnu, men der skal ikke meget mere til," siger han og fortsætter:

"Hvis de selvejende institutioner så ikke er omfattet af konkurrenceloven, har de jo kun politikernes velvilje at håbe på."

Men ifølge KL er det ikke kommunernes skyld, at de selvejende institutioner går tilbage.

"Mange af institutionerne beder selv om at blive kommunale," siger Hanne Lumholt, som forklarer fænomenet med, at de små institutioner ofte er startet af idealister, som har vanskeligt ved at overskue den omsiggribende administrationsbyrde.

Men det afviser Charlotte Biil, der påpeger, at i de tilfælde, hvor institutionerne selv beder om at blive kommunaliseret, er det som følge af lange udmattelseskampe med kommunerne.

"Forestil dig en lille forældrebestyrelse, som er oppe imod en kommune, der tromler frem med advokater, konsulenter og bistand for hundrede tusindvis af kroner, og som bliver truet med lukning og sagsanlæg, hvis de ikke makker ret. Så forstår jeg da godt, at man giver op," siger hun. Hos organistationen for de selvejende institutioner er der stor bekymring for, hvordan fremtiden kommer til at se ud på dagtilbudsområdet.

Mangfoldigheden er truet

Ifølge Charlotte Biil er en væsentlig forudsætning for mangfoldighed i dagtilbuddene nemlig, at der er en reel konkurrence.

Hun frygter, at nytænkningen og diversiteten går tabt i takt med, at kommunerne i praksis nærmer sig et monopol.

Det afviser Hanne Lumholt: "Der er stor forskel på de kommunale institutioner, så al tale om, at der ikke foregår innovation og udvikling er forfejlet," siger hun.

"Kurt Klaudi Klausen stiller sig dog tvivlende overfor, om et kommunalt monopol vil kunne fremvise samme variation af tilbud, som det i dag er tilfældet.

"En kommunal institution vil jo for eksempel aldrig kunne sige, at den hviler på et kristent grundlag, eller at den følger én bestemt pædagogisk linje. Så det er en sandhed med modifikationer," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu