Læsetid: 2 min.

Læger Uden Grænser - uden læger

3. juli 2007

Nødshjælpsorganisationen Læger Uden Grænser risikerer at få alvorlige problemer med at finde læger til at hjælpe nødlidende i den tredje verden. Reformen af lægeuddannelsen, der træder i kraft næste år, betyder nemlig, at lægerne senest fire år efter, de har forladt universitetet, skal starte på speciallægeuddannelsen. Reglen er blevet lavet for at komme manglen på speciallæger til livs. Læger Uden Grænser har søgt om dispensation, fordi 90 procent af de læger, som de sender ud, vil blive ramt af fire-årsreglen, forklarer direktør Michael Gylling Nielsen.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har imidlertid afvist at give yngre læger dispensation fra tidskravet med henvisning til den akutte mangel på speciallæger. Han skriver i svaret: at "der naturligvis fortsat er mulighed for, at lægerne udfører humanitært arbejde, både inden de påbegynder turnus og efter erhvervelsen af speciallægeanerkendelsen."

S forstår ikke minister

Læger Uden Grænser kan imidlertid ikke sende læger ud, før de har haft to års turnus og mindst to års erhvervserfaring - altså nøjagtigt fire år. Langt de fleste læger, der rejser ud for at lave frivilligt arbejde i den tredje verden, gør det, før de stifter familie og går i gang med speciallægeuddannelsen, forklarer Michael Gylling: "For det danske sundhedssystem betyder det meget lidt at skulle undvære 10-20 læger i et halvt til et helt år, men for mange af de lande, som vi udsender læger til, betyder det utroligt meget. En dansk læge kan oplære op til ti læger eller sygeplejersker i Liberia eller Sudan."

Organisationen har svært ved at forstå sundhedsministerens afvisning og har nu bedt om foretræde for Folketingets sundhedsudvalg i et forsøg på at få opbakning til en dispensation til nødhjælpsarbejde.

Medlem af sundhedsudvalget for Socialdemokraterne, Jens Peter Vernersen, forstår ikke ministerens afvisning.

"Hvis det danske sundhedssystem er så nødlidende, at vi ikke kan undvære 10-20 læger i en kortere periode, så er der noget galt. Men konsekvensen må ikke være, at Læger Uden Grænser bliver forhindret i at finde frivillige, for de gør en kæmpe indsats for rigtig mange, så jeg mener ministeren burde overveje beslutningen en ekstra gang," siger Jens Peter Vernersen.

Formand for sundhedsudvalget Birthe Skaarup (DF) bakker op om ministerens afslag om dispensation med henvisning til, at der i øjeblikket mangler omkring 1.000 speciallæger.

"Vi kan ikke bare se til, at hospitalerne står uden læger til at operere folk og tage sig af alvorligt syge i Danmark, så hvis lægerne virkelig brænder så meget for at gøre noget for folk i den tredje verden, så må de gøre det, når de er færdig med speciallægeuddannelsen," siger Birthe Skaarup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu