Interview
Læsetid: 8 min.

'Jeg har det som om, jeg læser til eksamen'

En skattereform bliver afgørende for, hvem Ny Alliance kan pege på efter et valg, siger Naser Khader. I sit første interview som opstillings-godkendt partiformand fortæller han her om, hvordan livet som politiker har ændret sig og om, hvorfor han ikke tror, at de radikale vil pege på Fogh
Naser Khader tror ikke på, at de radikale vil pege på Fogh. -Det er ren taktik. Sidst jeg var til opstillingsmøde i Københavns vælgerforening og nævnte, at VKR var en del af Den Anden Vej (de radikales tidligere strategi, red.), var jeg ved at blive korsfæstet. Jeg tror, at når det kommer til stykket bliver det SR,« siger han i dag til Information.

Naser Khader tror ikke på, at de radikale vil pege på Fogh. -Det er ren taktik. Sidst jeg var til opstillingsmøde i Københavns vælgerforening og nævnte, at VKR var en del af Den Anden Vej (de radikales tidligere strategi, red.), var jeg ved at blive korsfæstet. Jeg tror, at når det kommer til stykket bliver det SR,« siger han i dag til Information.

Linda Johansen

Indland
28. juli 2007

Jo, han er blevet mere forsigtig med sine udtalelser, den 44-årige Naser Khader. Som menigt medlem af de radikale var han ellers kendt for ind imellem at gå stik imod partilinjen, men som partiformand har man ikke en leder, der kan smide en livline ud, hvis man melder ud i strid med partiets politik.

"Nu taler jeg på et helt partis vegne, og der er ikke nogen til at underkende mig. Derfor er jeg blevet lidt mere forsigtig og overvejer tingene lidt længere og dybere."

Og mens der kun er blevet tid til en enkelt uges sommerferie - i Mellemøsten, 'hvor hverken mobilen eller nettet virker' - så har de forgangne to en halv måned lært ham, at man som formand for et nystiftet parti er nødt til også at kaste sig over de mindre sexede aspekter af det politiske liv.

"Der er ikke skrevet lærebøger om, hvordan man opretter et nyt parti. Ofte skal man tage stilling til ting, man aldrig før har tænkt på. Alle paragrafdetaljerne omkring opbygningen af en organisation ... hvordan skal vi for eksempelvis forholde os, hvis Mogens Camre melder sig ind hos os, hvad gør vi så?" spørger Naser Khader med sin karakteristiske joviale latter.

"Men det er også spændende, for man føler, at man er en del af en historisk proces."

Plads til forskellighed

Og selv om pressen generelt har taget vel imod partiet, er formanden et par gange blevet overrasket over, hvor 'perfid og personlig man kan være':

"Jeg er aldrig før blevet kaldt dum, doven og fuld af løgn. Det er nye tider."

Og nye tider er det også for de frafaldne fra såvel borgerlige som radikale og liberale kredse, der har meldt sig under fanerne hos NA. En politisk forsamling der umiddelbart rummer risiko for, at politikken kommer til at stritte i alle retninger.

- Hvordan vil I undgå det?

"Fra dag ét har vi haft nogle grundlæggende principper, som man skal være på bølgelængde med. Vi er socialliberale og socialkonservative, så jeg regner ikke med, at der hverken er rene socialister eller ultraliberale, der melder sig. Folk er klar over, at vi er et midterparti," siger han og åbner dog samtidig for en vis plads til uenighed. Der er eksempelvis rum til både tilhængere og modstandere af de kontroversielle test i folkeskolen.

"Generelt skal man følge partilinjen, men så længe man er enige i fundamentet, skal der være plads til forskellighed. Det er der inden for alle partier."

- Men i de store partier bliver du typisk sat på plads, hvis du taler imod det vedtagne?

"Jo, men vi vil gerne give plads til mere individuel udfoldelse, så længe det ikke går ud over helheden. Vi skal finde en midterposition. Vores debatoplæg til medlemmerne er med vilje meget åbne, for det er ikke politiske udspil, men en opfordring til diskussion. Når det udmunder i reelle udspil, vil man også kunne se forskel på os og andre partier."

R-åbning er ren taktik

Og mens det på flere områder kan være svært at få øje på forskellen mellem R og NA, så afviser Khader, at han blot er en 'blå' udgave af sit gamle parti.

"Det accepterer jeg ikke. Vi vil virkelig kunne arbejde til begge sider. Og nogle syntes, at vi var enormt røde, da vi foreslog at nedlægge asylcentrene," siger han og understreger, at NA i modsætning til R mener, at antallet af udlændinge spiller en rolle for integrationen, og at man modsat de radikale ikke vil forhøje topskatten eller beskatte boligejerne.

Fælles for de to partier er dog, at de endnu ikke har peget på en statsministerkandidat.

For nylig åbnede den radikale leder for et samarbejde med Anders Fogh Rasmussen, men den melding har Khader ikke meget til overs for.

"Jeg tror ikke på, at det er en mulighed, at de peger på Fogh. Det er ren taktik. Sidst jeg var til opstillingsmøde i Københavns vælgerforening og nævnte, at VKR var en del af Den Anden Vej (de radikales tidligere strategi, red.), var jeg ved at blive korsfæstet. Jeg tror, at når det kommer til stykket bliver det SR," siger han og tvivler på Margrethe Vestagers nye toner om, at Fogh er 'pragmatisk' og en mand 'i bevægelse'.

"Hun siger nu, at VK også kan være en mulighed. Det var netop det, hun i sin tid kritiserede Anders Samuelsen og mig for at sige. Så hvad er der egentlig sket i mellemtiden?" spørger han retorisk.

- Men er det i realiteten ikke tilsvarende urealistisk, at du vil pege på Helle Thorning-Schmidt?

"Nej, det kommer an på politikken. Vi har ikke en aversion mod personer, men jeg ved med sikkerhed, at der er en stor modvilje mod Fogh i det radikale bagland."

- Men hvad ville dit bagland med flere folk fra både V og K sige til at pege på en S-statsminister?

"Vi er et borgerligt midterparti, og i udgangspunktet vil vi pege på en borgerlig statsminister. Men vedkommende skal ikke tage os for givet. Hvis Fogh spørger, om vi vil være med, hvis han fortsætter den førte politik med DF, er svaret nej. Og hvis vi peger inden et valg, tager man os for givet."

S mangler kant

- Der går rygter om, at Fogh ikke vil udskrive valg, før han har sikret sig din opbakning. Hvad siger du om det?

"Der går så mange rygter. Men S har efterhånden ingen kant til V og K. De forsøger sig på velfærdsområdet. Men hvis der skulle blive udskrevet valg i morgen, og vi kan få en ny politiks kurs med en løsrivelse fra DF, så ville vi pege på Fogh."

- Kunne man forestille sig, at I kan blive enige om politikken inden et valg?

"Nej, det tror jeg ikke, at DF vil tillade, ha ha ha."

Meningsmålingerne peger på, at et oplagt nyt borgerligt flertal vil hedde VK, NA og DF, men ifølge Naser Khader er der ikke plads til både ham og Pia Kjærgsaard, når der skal forhandles udlændingepolitik.

"DF har vanskeliggjort processen med at få tolkene til Danmark og bremset for forbedringer for asylbørnene. Vi vil under ingen omstændigheder arbejde sammen med dem på disse områder," siger han og fastslår:

"Det er fortsat vores mål at tage monopolet på den førte politik fra DF."

Men han vil alligevel ikke gå så vidt som de radikale, hvis eneste tilbageværende ultimative krav er, at få DF sat helt uden for indflydelse.

"Det er udemokratisk at sige, at man vil eliminere dem. Man skal også have respekt for de stemmer, de har fået."

Når Khader som den eneste partileder har meldt afbud til Venstres sommertræf skyldes det, at travlheden presser sig på.

"Og så er træffet jo ikke en del af folkestyret," påpeger han og tilføjer:

"Men jeg glæder mig virkelig til åbningsdebatten, så har man en platform at tage udgangspunkt i."

Sidst i august har NA deres principprogram på plads - godt hjulpet på vej af indspark fra medlemmerne.

Fremmødet til partiets landsturne har været mere end pænt, og det samme har responsen på debatoplæggene, hvor 500 meldte ind på skolepolitikken.

"Den proces går rigtig godt."

Den hemmelige gruppe

I løbet af den kommende måned skal de tre partistiftere sortere i de indkomne forslag.

Faktisk udgør 'dommerpanelet' en gruppe eksperter på 20-25 folk - heraf en del, som Khader ikke kan afsløre identiteten på.

"Nogle af dem har jobs, som gør det svært for dem at stå frem og sige, at de hjælper os," siger han, hvorpå pressechef Rasmus Jönsson afbryder:

"Det er altså ikke de nære venner," griner han med henvisning til den gruppe pressefolk og andre kendisser, som medierne har udpeget til at være en del af Khaders klike.

Målet er at opstille seks kandidater i de ti storkredse i løbet af september.

"Hvis der kommer valg før, må vi fremskynde processen," siger formanden, som i øjeblikket bruger al sin tid på at 'gå i dybden og se på, hvad de forskellige politikere har sagt og kommer til at sige'.

"Jeg forbereder mig på valgkamp, og hvis ikke den så på åbningsdebatten. Det minder om dengang, jeg var studerende og forberedte mig til eksamen."

Da Naser Khader sagde farvel til de radikale var det også en afsked med ultimative politiske krav. Det nærmeste man kommer et sådant hos NA er på skattepolitikken, hvor en reform er afgørende for, hvem man vil kunne samarbejde med efter et valg.

"Der bliver ikke noget tæt samarbejde med os, hvis ikke der er garanti for, at vi får en skattereform. Det er simpelthen nødvendigt at lempe skatten på arbejde, hvis vi skal skaffe flere hænder og dermed sikre velfærden. Skattestoppet har været fornuftigt, men har udspillet sin rolle," siger han og lægger sig dermed på kollisionskurs med regeringens meldinger.

Tilbage ved den medlems-indflydelse, som formanden ser som fundamentet for hele projektet, genkalder Khader sig sin tid som radikal sundhedsordfører, hvor han havde brugt måneder på at udarbejde et forslag om sund mad i skolerne.

Medlemmernes guldkorn

"Det fik jeg lige tilbage i hovedet fra et flertal i gruppen, som mente, at det var forældrenes ansvar. Men på sidste års sommergruppemøde, siger Marianne (Jelved, red.) til mig, at hun har tænkt over det, og synes vi skal gå ind for mad i skolen. Og pludselig var alle i gruppen for. Sådan kan du ikke drive et parti."

- Men du vil selv som formand komme ud for at skulle underkende medlemmer?

"Man kan ikke føre politik på baggrund af, hvad toppen mener. Nu sidder Fogh nede i Frankrig og udtænker Venstres politik - det vil vi væk fra. Nogle har latterliggjort vores proces, men vi mener medlemsinddragelse alvorligt," siger han og husker på en lærer fra Slagelse, som på et medlemsmøde gjorde opmærksom på, at behovet er tillid - ikke flere penge.

"Ingen møder på arbejdet om morgenen for bevidst at lave fejl. Det sagde hun, og det har jeg brugt lige siden. Man skal ikke undervurdere hvor mange guldkorn medlemmerne kan have, hvis man inddrager dem," siger han og tilføjer:

"Den dag partilederen sidder ved et gruppemøde og underkender medlemmerne, har NA ingen eksistensberettigelse."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her