Læsetid: 4 min.

Muslimer: Det er tid til forsoning

Ledende danske muslimer maner til forsoning, beklager, at lederen af Islamisk Trossamfund imam Abu Laban har støttet boykotten på al-Jazeera og opfordrer de danske imamer til at mægle, inden konflikten kommer helt ud af kontrol
Indland
3. februar 2006

 

Det er tid til at dæmpe tonen, strække hånden frem og finde en mindelig løsning på konflikten om Jyllands-Postens forkætrede Muhammed-teninger. En lang række fremtrædende danske muslimer maner nu til besindighed og forsoning i den voldsomt eksalerende konflikt. De beklager, at den indflydelsesrige danske imam Ahmed Abu Laban i arabiske medier har udtrykt sin støtte til boykotten mod Danmark og opfordrer de toneangivende imamer omkring Islamisk Trossamfund til at bruge deres internationale forbindelser til at standse konflikten. En af dem, der mener, at konflikten er kørt af sporet er formanden for Det Islamiske Råd i Danmark Jehad Abdulalim Al-Farra. "Vi vil gerne opfordre vores muslimske brødre til at dæmpe tonen. Vi er nok muslimer, men vi er danske muslimer og vi er dybt chokerede over de skader, som denne sag har påført Danmark og danskerne. Det er ikke rimeligt, det er jo hverken Danmark som land eller danskerne som befolkning, der har trykt de tegninger," siger han. Jehad al-Farra understreger, at han stadig mener, Muhammed-tegningerne er blasfemiske, men at tiden nu er kommet til at komme hinanden i møde. Den tyrkiske imam Fatih Alev kommer med en lignende opfordring i den saudisk-kontrollerede avis Arab News: "Tiden er inde til at sige, at Jyllands-Posten, som har undskyldt for tegningerne, ikke var klar over den følsomhed, som sagen ville have for muslimer," siger han og understreger, at danske medier er uden for regeringens kontrol. Også imam Abdul Wahid Pedersen forsøger over for Arab News at aflive nogle af de rygter, der cirkulerer. Han fortæller f.eks., at danske muslimer ikke er blevet diskrimineret under striden om tegningerne, og at "Danmark sætter pris på religionsfrihed".

Lægger luft til Laban

Jehad al-Farra mener, det er meget uheldigt, at den indflydelsesrige danske imam Ahmed Abu Laban har båret ved til konflikten ved at støtte boykotten mod Danmark på den arabiske tv-station al-Jazeera - altimens han over for danske medier har sagt det stik modsatte. "Man skal ikke tale med to tunger. Jeg kender Abu Labans holdning, og jeg tror, at han er enig med mig i, at vi ikke skal skade Danmark, men jeg ved også, at han er dybt berørt af de tegninger", siger Jehad al-Farra. Talsmanden for foreningen Netværk af Muslimer Hadi Khan mener, at Abu Laban må undskylde sin tvetungethed. "Hvis han har sagt det, må han meget gerne undskylde på samme måde, som Islamisk Trossamfund har krævet en undskyldning fra pressen og fra statsministeren. Der må være lige lov for alle," siger han til Ritzaus Bureau. Khan mener, at Abu Labans opbakning til boykotten både kan forværre den aktuelle konflikt og skade danske muslimers image herhjemme fremover. "Jeg har sonderet stemningen i mit bagland, og både i mine forældres generation og i min egen er der utilfredshed med det, Abu Laban har sagt," siger han. Også den tyrkiske imam Fatih Alev, der medlem af foreningen Muslimer i Dialog, er utilfreds med Labans udtalelser. "Det er absolut problematisk, at han ikke er konsekvent i sine udtalelser," siger han. Sherin Khankan, der er formand for foreningen Forum for Kritiske Muslimer, kalder Abu Labans udtalelser for dybt beklagelige og utidige.

Frygter eksalering

Jehad al-Farra frygter , at konflikten omkring Muhammed-tegningerne allerede er kommet så meget ud af kontrol, at det ikke kan lade sig gøre at standse den. "Sagen er meget mere alvorlig, end de fleste danskere ved. Politikerne forsøger at dæmpe bålet, men de muslimske befolkninger er ikke sådan at kontrollere. Jeg frygter for, hvad der vil ske i forbindelse med fredagsbønnen. Jeg kan jo se på nettet, hvor ophidsede mange muslimer er over de tegninger, og hvordan de føler, at der er blevet trampet på deres kærlighed til Muhammed. Jeg tror virkelig ikke, at dem, der har lavet tegningerne, har nogen som helst idé om, hvordan vi føler det. Folk er så vrede, at jeg virkelig frygter, at der er danskere, som vil komme til skade et eller andet sted, fordi en eller anden har hørt, at Danmark har krænket Muhammed," siger han. Både det radikale folketingsmedlem Naser Khader og næstformand i Dansk Palæstinensisk Venskabsforening Fathi Al-Abed opfordrer de danske imamer til at tage ansvaret på sig og mægle i konflikten, inden situationen kommer helt ud af kontrol. "Det er helt centralt og afgørende, at de danske imamer, der har startet hele dette cirkus, via deres netværk nu skaffer sig adgang til de arabiske tv-medier og direkte fortæller befolkningerne i de arabiske lande, at konflikten kun løses ved dialog," siger Naser Khader til Ritzau. "Der er ikke brug for flere undskyldninger. Situationen er ved at komme ud af kontrol, og man må frygte det værste, hvis der bliver pustet yderligere til ilden under fredagsbønnen, men det kan stadig nås at påvirke situationen til det bedre, hvis de danske imamer handler hurtigt. I modsat fald er der stor risiko for, at uskyldige mennesker vil blive ramt," mener Fathi Al-Abed. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ahmed Abu Laban eller den århusianske imam Ahmed Akkari, der er talsmand for Muhammed-kampagnen. Læs tidligere artikler på: http://tema.information.dk/muhammed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her