Læsetid: 2 min.

Opposition: Energipende genbruges

Energipenge genbruges Det er ikke blot velfærdspengene, som VK bruger mere end en gang. Også det seneste energiudspil skal finansieres med sidste års globaliseringsaftale. Kreativ bogføring, mener oppositionen, mens VK klart afviser kritikken
Regeringen har lagt op til en fordobling af forskning i og udvikling af vedvarende energi. Men pengene er allerede givet ud en gang, mener oppositionen.

Regeringen har lagt op til en fordobling af forskning i og udvikling af vedvarende energi. Men pengene er allerede givet ud en gang, mener oppositionen.

Lars Skaaning

Indland
12. juli 2007

Værsgo: En halv milliard kroner til udvikling af vedvarende energi. I bestræbelserne på at sætte klima og miljø på dagsordenen har regeringen lagt op til en fordobling af forskning i og udvikling af vedvarende energi. Men pengene er ikke nye - de skal tages fra sidste års globaliseringsaftale, og det vækker vrede hos oppositionen. Den radikale energiordfører Martin Lidegaard peger på, at man ikke kan styrke både vedvarende energi og forskning i nano- og bioteknologi med de samme penge.

"Man fodrer hunden med dens egen hale. Der er ikke noget løft i at bruge de samme penge igen," siger han.

Også Socialdemokraternes Svend Auken er stærkt irriteret over, at regeringen ikke vil finde nye millioner til forskning i vedvarende energi.

"Det er ikke bare statsministeren, der er kendt for kreativ bogføring, hele hans regering kan metoderne," siger han.

K: Sommerstunt

Transport- og energiminister Flemming Hansen (K) håbede at få en bred energiaftale i hus inden sommerferien. Men torsdag den 28. juni måtte parterne skilles efter at have forhandlet til kl. 01. Hverken R eller S vil acceptere at lade globaliseringspuljen dække regeringens løfter.

"Det ville klæde regeringen at fremsætte en samlet forsknings- og udviklingsplan, så man kan se hvilke områder, der ikke bliver tilgodeset," siger Martin Lidegaard.

I denne uge kom det frem, at regeringen også vil bruge sidste års brede globaliseringsaftale til at finansiere dele af trepartsaftalen med kommuner og fagforeninger. Martin Lidegaard mener, at regeringens forsøg på at genbruge pengene er udtryk for 'en undervurdering af oppositionens analytiske sans.' Sammen med S vil han presse regeringen til at finde nye penge til indsatsen, og Svend Auken peger på, at såvel salget af DONG som indtægter fra de stigende oliepriser oplagt kunne anvendes.

"I stedet vælger regeringen at bruge de samme penge igen og igen," siger han.

Men i regeringspartierne ryster man på hovedet af anklagerne, som den konservative energiordfører Per Ørum Jørgensen kalder 'et sommerstunt'.

"Kritikken er helt hen i vejret. Vi har i forvejen øremærket en række midler til energiforskning, hvor vi er enige om at udmønte dem fra globaliseringspuljen. Derudover er der i puljen en stor uudmøntet reserve, som det er naturligt at anvende til energiforskning," siger han.

Bred aftale nødvendig

Per Ørum Jørgensen opfordrer dog samtidig oppositionen til at fremlægge bud på en alternativ finansiering af løftet på 500 millioner kroner fra 2010. Venstres ordfører Lars Christian Lilleholt kan heller ikke se problemer i at finde pengene i sidste års aftale. Han understreger, at finansieringen vil give gode muligheder for forskning og innovation inden for den vedvarende energi.

"Pengene var ikke kommet, hvis ikke vi havde globaliseringspuljen," siger han.

Og hos Dansk Folkeparti er energiordfører Tina Petersen indstillet på at bakke regeringens finansieringsmodel op.

"Globalisering handler også om energi og miljø, og derfor mener vi godt, at puljen kan bruges," siger hun.

Med eller uden opbakning fra DF kan regeringen ikke råde over globaliseringspengene uden at inddrage S og R. Og Per Ørum Jørgensen forventer da også en bred energiaftale, når forhandlingerne genoptages til august.

"Vi er allerede nået langt, og både regering og opposition har ambitioner om at styrke den vedvarende energi," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her