Nyhed
Læsetid: 3 min.

Overvågning - men hvad er effekten?

Mere tv-overvågning skal der til for at hindre kriminalitet, men der er ingen dokumentation for, at overvågning har nogen kriminalpræventiv effekt. Til gengæld er det helt almindelige borgeres frihed, der sættes over styr, mener Forbrugerrådets formand
Indland
18. januar 2007

Banker, butikker, hoteller og restauranter skal have mulighed for at filme indgang, facader og gader for at forebygge kriminalitet. Et lovforslag fra regeringen og Dansk Folkeparti åbner for endnu mere overvågning.

Men ingen undersøgelser dokumenterer ifølge juraprofessor Peter Blume på København Universitet, at tv-overvågning har nogen præventiv effekt: »Bortset fra parkeringskældre, så har vi ingen dokumentation for, at tv-overvågning har en præventiv effekt. Vi har en fornemmelse af, at det vil have en vis effekt, men det som er sikkert er, at kameraer skaber tryghed hos f.eks. de ansatte eller kunderne i en bank.«

84 procent af danskere er således positivt stemt overfor mere overvågning uden for banker og posthuse, og 70 procent vil gerne have mere overvågning uden for butikker, restauranter, barer og butikker, viser en undersøgelse lavet af Det Kriminalpræventive Råd i 2006.

Krænker frihed

Peter Blume har været formand for det tv-overvågningsudvalg, der er kommet med anbefalinger til, hvordan overvågning kan bruges til at forebygge kriminalitet. Men han mener først og fremmest, at tv-overvågning kan bruges til at skabe tryghed og til dels også under opklaring af kriminalitet.

»Folk har en oplevelse af tryghed, når der er tv-overvågning. Selv om den er falsk, så er der noget, der tyder på, at tv-overvågning kan have en vis tryghedsskabende effekt. Det er også en af årsagerne til, at vi fra udvalgets side har anbefalet tv-overvågning, hvor butikkerne vurderer, at det er nødvendigt,« Peter Blume.

Når det gælder opklaring af forbrydelser, er erfaringerne, at tv-overvågning ofte har været af for dårlig kvalitet til, at politiet kan identificere forbryderne, forklarer Peter Blume: »Kvaliteten er dog blevet stadig bedre, og i dag er sådanne optagelser i mange tilfælde et godt bevis at have i en retssag.«

I Forbrugerrådet, der også har siddet med i tv-overvågningsudvalget, mener formand Camilla Hersom, at tv-overvågning i det offfentlige rum er et alt for drastisk skridt at tage i forhold til, hvad det er for nogle problemer, tv-overvågning skal forebygge.

»Ved at tillade overvågning i det offentlige rum, giver vi køb på nogle af vores fundamentale frihedsrettigheder. Når danskerne går ind for mere overvågning, tror jeg, det er fordi, de færreste er klar over, i hvor høj grad vi allerede i dag bliver « siger Camille Hersom.

Mange butikker, banker og andre offentlige tilgængelige steder har allerede i dag kameraovervågning. Forbrugerrådets formand mener, at det er nødvendigt med en uvildig kontrolinstans, så ikke enhver butik sætter kameraer op ud til gaden.

»Kameraer modvirker ikke forbrydelser, men giver en falsk tryghed specielt i det offentlige rum. Selvfølgelig kan det enkelte tilfælde medvirke til opklaring, men i bund grund vil det her primært gå ud over ganske almindelige borgeres ret til at færdes uden at blive overvåget på gader og stræder. Overvågning stresser jo folk, derfor vil vi være helt sikre på, at der kommer en bred debat omkring det her, når der lægges op til endnu mere overvågning, end der er i dag,« siger Camilla Hersom.

Peter Blume mener, at det vil blive alt for bureaukratisk og ressourcekrævende at oprette en instans, der skal vurdere, hvorvidt en butik har brug for overvågningskameraer eller ej.

Projektleder i Teknologirådet Ida Leisner, der arbejder med beskyttelse af personlige oplysninger, mener, at der er brug for en kontrolinstans, når der bliver indført mere overvågning. »Vi har brug for en vagthund, der kan kontrollere, hvad vi rent faktisk får ud af overvågningen, men det er ikke det der sker. Når vi åbner for nye muligheder for overvågning, glemmer vi ofte at kontrollere, hvad det rent faktisk bliver brugt til,« siger Ida Leisner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her