Læsetid: 2 min.

Radikale laver høring om afbureaukratisering

Offentlige organisationer skal bidrage til en liste over unødigt bureaukrati, lyder opfordringen fra de radikale. Venstre kalder initiativet malplaceret
Indland
19. juli 2007

Det er ikke kun socialrådgiverne, der kritiserer regeringen for manglende mod til at fjerne overflødig administration.

Også de radikale er skeptiske over for VK's løfter om at mindske bureaukratiet i den offentlige sektor. Ifølge regeringens eget oplæg til kvalitetsreformen vil man senest i 2008 på alle sektorområder udpege fokusområder, 'hvor der er behov for at regulere detailreguleringen af offentlige institutioner med henblik på at reducere de administrative byrder'.

Men det er for uambitiøst, mener de radikale, som derfor har taget initiativ til en høring, hvor offentlige organisationer på nettet kan give deres bud på overflødige regler. Som Information kunne beskrive i går, oplever Socialrådgiverforeningen fortsat at der kommer nye regler om administration - trods regeringens bestræbelser på at rydde ud i administrationen.

"Det understreger behovet for en kulturændring. Hvis man fjerner nogle regler med den ene hånd og producerer nogle nye med den anden, så er man i bedste fald lige vidt," siger den radikale næstformand, Morten Østergaard, som mener, at bud på overflødigt bureaukrati skal samles forud for efterårets forhandlinger om kvalitetsreformen.

En postgang for sent

Men ifølge Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, er det radikale initiativ overflødigt. Han peger på, at regeringen allerede er i gang med at regelsanere.

"Claus Hjort er i fuld gang med jobcentrene, hvor man allerede er i gang med at implementere 1/3 del af de indkomne 169 forslag til mindre administration. Også socialministeren har sat et tilsvarende projekt i gang, så de radikale kommer altså en postgang for sent," siger han.

Og regelsaneringen kan da også se ud til at blive et politisk slagsmål fremover. På de radikales foreløbige liste optræder blandt andet folkeskolens elevplaner - et initiativ, som regeringen og har sat i søen og fortsat fastholder som et nødvendigt redskab.

Men Morten Østergaard understreger, at lærerne i dag skal udarbejde hele tre planer for hver elev.

"Derfor er der behov for sanering også på det område," siger han.

Hos BUPL tager man godt imod det radikale initiativ.

"Det er en rigtig god idé, som jo også har været et stort tema i forbindelse med kvalitetsreformen. Vi skal bruges til det, vi er uddannede til, og ikke til administration," siger formand Henning Pedersen.

Imens de radikale frygter, at regeringens planer om afbureaukratisering vil ende i 'en tværministeriel syltekrykke', så mener Henning Pedersen, at der er behov for at belyse tingene fra flere kanter.

"Regering og kommuner må ovenfra se på, hvilken viden og information de har brug for i processen, men samtidig bør man sætte en proces i gang nedefra og få de professionelle til at give deres bud på overflødig administration," siger BUPL-formanden.

Jens Vibjerg påpeger, at de offentlige organisationer allerede sidder med udviklingen af kvalitetsreformen.

"Så det er lidt malplaceret af de radikale at slå sig op på noget, når en proces i er i gang for fuld skrue," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her