Læsetid: 3 min.

Religion er negativ drivkraft

Religion er en negativ drivkraft, der skal ud af det offentlige rum, mener Nikolaj Cederholm. Rapperen Zaki spørger: Er Cederholm ateistisk prædikant med ny sandhed?
Indland
7. maj 2007

- Rapperen Zaki spørger dig om, hvad der er forskellen på dig som 'ateistisk vækkelsesprædikant' og de religiøse prædikanter, du kritiserer?

"Forskellen er, at de fundamentalistiske tror, de kender sandheden, og det gør jeg ikke. Jeg vil gerne vise, hvor meget vi ikke ved: Vi ved ikke, hvem vi selv er, eller hvad virkeligheden eller verden er. Der er ingen facitliste. De religiøse følelser fortæller en masse om os selv, men ikke så meget om verden."

- Formidler du ikke din egen sandhed gennem dit religionskritiske teaterforedrag?

"Der er forskel på at have en sandhed man gerne vil ud med, som jeg har, og mene at man er i besiddelse af selve 'Sandheden'. Jeg fortæller ikke meget om min egen ideologi eller mit eget synspunkt. Mine foredrag var mere kritik end prædiken."

"Der er på verdensplan kommet et øget fokus på religion, men jeg oplever, at de fleste mennesker, både de troende og ikke-troende, også opfatter religion som en negativ drivkraft i verden. De fordomme der ligger nedgravet i både islam og kristendom er uhyrlige, og det er derfor, jeg bliver nødt til at sige fra, når politiske beslutninger træffes på religiøst grundlag. Dødsdommen over Salman Rushdie er et af de grummeste eksempler, det strider imod alt, hvad jeg synes er rigtigt. På den måde har Zaki ret i, at jeg også har min sandhed. Men man må altid være åben over for andre muligheder."

Religion ud af klassen

- Hvilke problemer giver religion i det offentlige rum?

"For min skyld må man gerne gå med tørklæde eller ringe med kirkeklokker, men hvis man bruger religiøse argumenter i politik, knalder jeg hælene i."

"Jeg mener ikke, religion har noget at gøre i skolen. Faget kristendomskundskab er en skandale for et oplyst samfund i 2007. Det er indoktrinering. Man skal hellere lære børnene, at der er flere sandheder, religioner, livsfilosofier og ideologier."

"Den kristne kirkes seksualforskrækkelse skinner stadig igennem. Dens fordomme er blandt andet gået ud over små piger, der ikke må gå i korte top og bar mave. 'Små piger skal ikke være ludere', var argumentet, men det fortæller hverken noget om toppe eller piger, men snarere om vores syge kristne opfattelse af synd og seksualitet. I Brasilien kan man møde masser af glade, stolte og afslappede piger i bikinier på stranden."

- Hvad skulle der til for at overbevise dig om, at der findes en Gud?

"Hvis jeg møder Jesus, når jeg går ned på gaden senere i dag! Jeg skal møde det selv, før jeg tror på det. Selvfølgelig er der mange religiøse mennesker, der mener, at de har mødt Gud. Men de må også være kritiske over for egne erfaringer og oplevelser og spørge: Er det vores hjerne, der spiller os et puds? Religioner er fartøjer, der opbevarer menneskers holdninger og værdier gennem traditioner, frygt, straf og håb om belønning. Det er en defokusering af, hvad det hele handler om for mig. Man skal da hellere være et godt menneske, fordi det er det rigtige at gøre, end fordi der er en gud, der siger, man skal. Religion tilfører bare virkeligheden et unødvendigt ekstra lag."

Politisk kunst

- Hvad rykker i kunsten lige nu? Hvad er din drivkraft?

"Religionskritik rykker for mig. Jeg bliver nødt til at sige min mening. Jeg tror desuden, at kunsten fremover vil blande sig meget mere i politiske dagsordener. Nogle af de tendenser, hvor folk blander sig i virkeligheden kommer til at rykke ganske voldsomt. Det kan f.eks. være Kristian Hornsleth, der giver landsbyboere i Uganda en ged for at tage hans navn. Han peger på noget, der er ubærlig at leve med, når det bliver udpenslet på den måde."

- Hvem vil du give staffetten videre til?

"Jeg vil gerne spørge kunstneren Martin Bigum, der arbejder meget internationalt, om, hvad forskellen på det danske og internationale kunstmiljø er. Jeg vil også gerne høre om, hvorfor der er så mange skuffede guder, skuffede præster og skuffede fædre på hans billeder?"

Nikolaj Cederholm (f. 1963) er skuespiller, dramatiker, instruktør samt medstifter og leder af Dr. Dante 1979-2001. I foråret 2007 har han optrådt på Betty Nansen med teaterforedraget Åh Gud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her