Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne holder fast i Enhedslisten

Socialdemokraterne bryder ikke med Enhedslisten trods partiets støtte til modstanden mod danske styrker i Irak. EL er tilfreds med støtte-erklæringen
Indland
31. juli 2007

Rigtige venner, det er dem, som stiller op, hvis alt går galt, sang Jodle Birge.

Og sangen om de rigtige venner gælder i hvert fald for Socialdemokraterne og Enhedslisten, efter at liste Ø er kommet i modvind på grund af partiet og folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamids støtte til modstanden mod danske soldater i Irak.

Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen, afviser således et forslag fra tre socialdemokratiske folketingskandidater om at bryde med Enhedslisten på grund af krigsmodstanden.

"Vi har taget klar afstand fra dét, Asmaa har sagt. Vi har haft et fornuftigt samarbejde med Enhedslisten, som vi ikke vil opsige," siger Carsten Hansen.

Gruppeformanden beskriver liste Ø som 'et seriøst og utrolig hårdtarbejdende parti i Folketinget'.

Enhedslistens udenrigsordfører, Rune Lund, er tilfreds med Carsten Hansens 'kølige overblik' i sagen.

Rune Lund understreger, at partiet tager afstand fra alle former for terror.

"Vi har ikke opfordret eller tilskyndet til at skyde på danske soldater eller på anden måde optrappe volden, og har på intet tidspunkt støttet nogen af de væbnede grupper i Irak. Enhedslisten har påpeget irakernes principielle ret til modstand mod besættelsesmagten, men har på intet tidspunkt tilskyndet eller opfordret nogen af konfliktens parter til at fortsætte eller optrappe volden. Ligeledes har Enhedslisten på intet tidspunkt støttet nogen af de væbnede grupper i Irak. Tværtimod har Enhedslisten siden 2003 kæmpet for en fredelig løsning på den ulykkelige konflikt, baseret på forsoning og politisk dialog. Et af de første skridt i den retning er at trække de fremmede tropper hjem," siger Rune Lund

En meget alvorlig sag

De tre socialdemokratiske folketingskandidater, Maja Panduro, Anders Kronborg og Jacob Bjerregaard (som samtidig er formand for DSU), opfordrer i en fælles pressemeddelelse Enhedslisten til at tage klar afstand fra Asmaa Abdol-Hamids udtalelser.

"Jeg havde aldrig troet, at Enhedslistens folketingsgruppe ville støtte synspunkter, der kan betegnes som femte-kolonne-virksomhed og samtidig kan tolkes som en klar støtte til terrorvirksomhed. Det er en meget alvorlig sag, som vi ikke bare kan trække på skuldrene over," skriver Jacob Bjerregaard i pressemeddelelsen.

Den socialdemokratiske gruppeformand påpeger, at Socialdemokraterne har dårlige erfaringer med at beskylde andre partier for ikke at være stuerene, med henvisning til at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) angreb Dansk Folkeparti fra Folketingets talerstol. Samtidig råder Carsten Hansen Enhedslisten til at tage afstand fra Asmaa Abdol-Hamids udtalelser.

"Enhedslisten bør hurtigst muligt tage afstand fra det. Ellers risikerer de at ryge under spærregrænsen, hvis de ikke får styr på deres politik. Men det klarer de internt, og vi erklærer ikke nogle partier for ikke-stuerene," siger Carsten Hansen.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her