Kronik
Læsetid: 8 min.

Søren Ventegodt: Om min brug af vaginal akupressur

Her er historien om, hvordan en mistanke om, at jeg går i seng med mine patienter, ender med, at jeg hænges ud som pervers læge, der skader mine patienter med vaginal akupressurfor sjov
Indland
14. december 2005

En dag dukker en journalist op med en fotograf. Hun præsenterer sig som spion for Ekstra Bladet. Den følgende søndag dukker jeg op på forsiden af Ekstra Bladet (EB): "Læge sex-misbruger patienter", står der. Og det viser sig, at DR er med på spøgen.

Jeg bliver inviteret i Søndagsmagasinet for at forsvare mig mod anklagerne, der ser sådan ud senere, her taget fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor pressen citeres:

"Læge sex-misbruger patienter. Søren Ventegodt misbruger sin autoritet som læge, når unge kvinder med fysiske og psykiske problemer kommer til hans klinik, Forskningscenter for Livskvalitet. Ligegyldigt hvilket problem en kvinde kommer med, mener Søren Ventegodt, at han kan helbrede sine patienter med 'mærketerapi'. Det går ud på, at Ventegodt rører ved sine patienter på brysterne, maven og kønsorganerne, mens de ligger nøgne på en briks".

Dorte Sestoft, der er overlæge i psykiatri på Frederiksberg Hospital, er dybt chokeret og mener, at Sundhedsstyrelsen bør gribe ind. "Når folk i krise opsøger en læge og tillidsfuldt tager tøjet af og stoler på, at de skal gennemgå en gennemprøvet behandling, hvorefter de bliver udsat for vaginal akupressur, ser det ud til, at han har misbrugt sin autoritet. Jeg ville være glad for, at Sundhedsstyrelsen undersøgte sagen," siger overlægen. Afsnittet akkrediteres Ekstra Bladet/Signe Daubjerg og Øjvind Kyrø/DR

To cases blandes sammen

Ligegyldigt hvilket problem en kvinde eller mand kommer med, mener jeg, at det væsentlige er, at patienten fordrer sin livskvalitet ved at integrere fortrængte smertefulde følelser. Det sker i min klinik ved en kombination af kropsterapi, samtaleterapi og livsfilosofisk træning.

Omkring 10 pct. af patienterne bliver på et tidspunkt i behandlingen nøgne, og fire pct. af patienterne får VA (vaginal akupressur, red.); det drejer sig om de patienter, der er voldsomt traumatiserede netop omkring kønsorganerne og som ikke kan hjælpes med andre metoder.

I Søndagsmagasinet kunne vi så lære, at patienten 'Maja' var blevet skadet af vaginal akupressur. En psykiater mente på den baggrund, at jeg sex-misbrugte mine patienter. Men sandheden er at Maja aldrig fået VA.

Det er Ekstra Bladets manipulation fremkommet ved sammenblandingen af to case-historier, den ene, at jeg laver VA (på i alt 20 patienter hidtil), og den anden at Maja efter psykiaternes mening var blevet skadet af mig.

Der var også lige en detalje, Ekstra Bladet ikke fik med: Maja blev indlagt på psykiatrisk afdeling mange uger efter, at hun havde afsluttet sin behandling hos mig - i utide. Det var ubehageligt at være i søndagsmagasinet på DR. Tydeligvis var jeg dømt på forhånd efter oplægget at dømme: "Må man som læge befamle sine patienter? Søren Ventegodt mener ja", som det hed i Søndagsmagasinets oplæg på text-tv og i aviserne.

Jeg mener, at som læge må man kun røre sin patient, når det er i patientens interesse. At befamle betyder at man rører i sin egen seksuelle interesse, hvilket altså ikke er i orden. TVA dømte mig på forhånd.

EB var hos mig to gange

Studievært Mette Vibe Utzon benægtede i begyndelsen af vores dialog, at formålet med spionoptagelserne var at vise, at man kunne forføre mig. Der manglede en båndoptagelse i Søndagsmagasinet af Ekstra Bladets journalist, Signe Daugbjerg, der ville forføre mig, og Mette Vibe Utzon benægtede, at den var klippet ud (dette gjorde mig aldeles rasende på tv, som mange lagde mærke til!).

Men der manglede faktisk hele optagelsen af første konsultation - som EB endnu har villet lægge frem for offentligheden, fordi jeg her afviser journalistens ønske om at få VA. Der var også en direkte forførelsesscene også på det andet båndet fra EB's anden konsultation:

"Tror du ikke det ville være bedre for mig, om vi to gik i seng sammen", spurgte Ekstra Bladets journalist mig. Judith Skriver indrømmede i Medie Magasinet i fredags, at spionen fik lov at filme mig, netop fordi de mente, at jeg gik i seng med mine patienter - hvilket de ville bevise ved at filme mig falde i vandet på skjult kamera. Som bekendt bestod jeg testen.

Dette fik dog ikke DR's TVA til at trække indslaget tilbage, og bakke ud af samarbejdet med Ekstra Bladet. Søndagsmagasinet på DR tekstede mig også således, at jeg i indslaget med skjult kamera blev 100 gange værre, end virkeligheden er, da de lod mig sige: "Du bliver nøgen mange, mange gange".

Det jeg sagde var: "OM mange mange gange". En utrolig forskel, for kun 10 pct. af mine patienter bliver faktisk nøgne på briksen; nøgenheden er nemlig en metafor for intimitet, nærhed og åbenhed.

TVA bragte spionklippene, fordi det 'var i offentlighedens interesse'. Dette er dog næppe tilfældet. Psykiaterne havde oplyst til Ekstra Bladet og DR, at der var adskillige eksempler på patienter, der efter deres vurdering havde taget skade; de kritiserede vaginal akupressur, og lod befolkningen forstå, at det var denne behandling, der var skadelig.

Men hele den historie, Søndagsmagasinet bragte, var bygget på kun én patient, idet der kun var en patient som Rigshospitalet havde rekvireret journal fra mig på. Mandag kom en utilfreds patient mere til, men ingen af de to utilfredse patienter havde fået VA; jeg havde aldrig rørt deres kønsorganer. Og siden er der ikke kommet flere utilfredse patienter.

Riget lækkede det til EB

Og så er der historien fra Ekstra Bladet om, at det var Maja, der oprindeligt gik til Ekstra Bladet med historien. I virkeligheden var det psykiaterne. EB's chefredaktør Poul Madsen fortalte i min radioduel med ham, at det var psykiaterne fra Rigshospitalet - mine gamle fjender fra Riget såmænd, der var gået til EB.

Det blev klippet fra til udsendelsen i DR's P1 debat, men jeg har fået rå-båndet af DR, hvoraf det tydeligt fremgår. Der har været mange løgne fremme i EB, som rask væk er blevet citeret i de øvrige medier - der åbenbart ikke laver deres hjemmearbejde, men vælger at stole på EB: Psykiatere fra Rigshospitalet har indberettet mig til Sundhedsstyrelsen. Det er sandt, at der har været en kommunikation, men der var ingen indberetning, fik jeg at vide af embedslægerne, da de kom på besøg.

EB og psykiaterne påstod, at mine videnskabelige artikler i TSWJ (The Scientific World Journal) er købt (og altså tvivlsom videnskab) - det kunne læses flere steder i EB. Men jeg har ikke betalt for de omkring 70 artikler offentliggjort deri.

Der er også mange der mener, at jeg har tidligere skadet mine patienter - det drejer sig om historien fra JyllandsPosten i 2002, hvor jeg blev indberettet til Sundhedsstyrelsen. Det er sandt, at jeg blev indberettet af en psykiater dengang, men Sundhedsstyrelsen fandt ikke noget at påtale. De to patienter, det drejede sig om, blev vurderet af en speciallæge i psykiatri, der ikke fandt, at de havde taget skade, men at de derimod havde haft gavn af at være på mit sommerkursus i livskvalitet.

Og så er jeg blevet citeret for at sige, at jeg kan helbrede kræft og hiv-patienter. Det har jeg ikke sagt, men på min hjemmeside - før Sundhedsstyrelsen tvang mig til at tage den teksten ned fra min hjemmesiden stod der, at jeg kan behandle patienter med kræft og hiv, kroniske smerter mm. - med en behandling, der har til formål at hjælpe patienterne til en bedre livskvalitet.

Helt vildt bliver det, når jeg citeres for at behandle kræft og hiv med vaginal akupressur. Jeg behandler kvinder, der har været udsat for seksuelle traumer, eller som har kroniske smerter i kønsorganerne eller tilsvarende med vaginal akupressur. Og først når de har gået hos mig længe, og intet andet virker.

De bløde løgne

- Falsk: Nu er jeg endelig blevet afsløret med skjult kamera.

- Sandt: Jeg er blevet fulgt af en tv-dokumentar journalist i otte måneder, der har filmet mig både behandle og som også har fulgt mine patienter. Jeg har ikke haft noget at skjule.

EB's og DR's afsløring af mig med skjult kamera handlede om, at der gik rygter om, at jeg gik i seng med mine patienter. Da det blev tydeligt gennem spionoptagelserne, at det gjorde jeg ikke, blev materialet ikke kasseret. I stedet blev det til en 'afsløring' af at vaginal akupressur skadede patienterne - men her blev seere og læsere ført bag lyset, for ingen af de to utilfredse patienter, der var fremme, havde fået vaginal akupressur.

EB og Søndagsmagasinet havde bare klippet det sådan, at alle troede, at Maja havde fået VA.

- Falsk: At hvis man som patient i terapi oplever, at terapeuten krænker en, så er det altid, fordi man faktisk bliver krænket.

- Sandt: At hvis man er blevet krænket tidligere i livet, vil denne følelse af at blive krænket komme op igen i terapien; er følelsen meget stærk, vil man først overføre den på sin terapeut - så man oplever, at han eller hun krænker en, før man endelig husker hvad der skete med én i fortiden, så man kan integrere de gamle negative følelser og komme på plads i livet.

- Falsk: Det jeg laver har ikke noget med videnskab at gøre.

- Sandt: Jeg er med i en international gruppe, der tæller 14 læger og psykologer; Vi laver det meste af den videnskab, der i dag publiceres - de fleste af de lægevidenskabelige artikler, der er listet i www.pubmed.gov, der har holistic medicine i titlen. Der er pt. 83 videnskabelige arbejder om livskvalitet og holistisk medicin.

- Falsk: Psykiaterne varetager patienternes interesser i denne konflikt.

- Sandt: Psykiaterne og jeg forsker i samme værdifulde forskningsmateriale, nemlig den Prospektive Pædiatriske Kohorte, som professor Bengt Zachau-Christiansen lod mig arve, da han gik på pension. Det brød man sig ikke om i psykiatriske kredse.

- Falsk: Jeg skader patienterne.

- Sandt: Jeg har aldrig fået en officiel klage fra en patient. Jeg bruger næsten ingen piller; derfor er der uhyre få bivirkninger ved holistisk medicin. Omkring 80 pct. af mine patienter bliver hjulpet, 40 pct. meget; 20 pct. kan jeg ikke hjælpe.

- Falsk: Vaginal akupressur skader patienterne.

- Sandt: 20 patienter er blevet behandlet med vaginal akupressur; det har drejet sig om meget dårlige patienter. 88 pct. af dem har vurderet behandlingen som værdifuld, mens 60 pct. direkte har følt sig hjulpet med det problem, de kom med. Disse resultater er sendt til offentliggørelse i et videnskabeligt tidsskrift.

- Falsk: Mine patienter er utilfredse med behandlingen.

- Sandt: To patienter er indtil nu stået frem i medierne som utilfredse, mens 32 er stået frem og har erklæret sig tilfredse. Listen er sendt ud til pressen.

- Falsk: Jeg sexmisbruger mine patienter.

- Sandt: Jeg har ikke sex med patienterne.

Søren Ventegodt er læge og leder af Forskningscentret for Livskvalitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her