Læsetid: 3 min.

Stadig for mange svenske medicinstuderende

Andelen af svenske medicinstuderende er halveret siden sidste år. Men det løser ikke problemet med fremtidig lægemangel
Indland
28. juli 2007

Der er stadig for mange Karlsson, Nilsson og Persson på listen over medicinstuderende i Danmark. Regeringen har formået at halvere antallet af svenske medicinstuderende siden sidste år, men det er ikke nok. Ud af de 1.183 der i dag får tilbudt plads på medicinstudierne i Århus, København og Odense, er 10 procent svenskere. Men vi skal længere ned end de 10 procent, hvis vi skal speciallægemanglen til livs, mener flere.

"Hovedproblemet er, at mange svenske lægestuderende falder fra og rejser hjem. Det problem er stadig aktuelt, selv om optaget af dem er halveret," siger professor Flemming Dela, prodekan for uddannelser ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Prognoser viser, at cirka halvdelen af de svenske medicinstuderende falder fra i løbet af studietiden. Flemming Dela påpeger, at fordi antallet af svenske medicinstuderende falder, så behøver det ikke nødvendigvis at betyde, at vi får et mindre frafald af svenskere: "Efter et til halvandet år har vi typisk måtte nedlægge et til to hold. Det sker, fordi svenskerne falder fra," siger han.

Tvang hjælper ikke

Ikke alene har svenskerne en stor frafaldsstatistik på medicinstudierne, de vender også oftest snuderne hjemad, når de står med eksamensbeviset i hånden.

"Det er svært at få dem til at blive. Regeringen har indført tvangsforanstaltninger, som gør, at det ikke er attraktivt at blive i Danmark," siger Morten Andresen, Formand for Foreningen for Danske Lægestuderende (FADL) i Københavns Kredsforening.

Helt i tråd med regeringens generelle ønsker om, at de studerende skal i gang med en uddannelse, kort efter studenterhuen er blevet luftet, har de også lavet et upopulært tiltag inden for speciallægeuddannelsen. I Danmark skal man i gang med en speciallægeuddannelse inden for fire efter man er gået i gang med sin turnus - ellers bliver man nægtet en speciallæge-uddannelse i Danmark. Tvang som kan betyde, at flere søger mod vor nordiske naboer.

"Det vil mange studerende ikke finde sig i. Vi har også selv udgivet en vejledning til at tage turnus og speciallægeuddannelse i Sverige og Norge," siger Morten Andresen. FADL har i de seneste par uger fået op mod et par hundrede henvendelser fra både danskere og svenskere - der er ved at være færdige med studierne - som spørger interesseret til vilkårene i Sverige og Norge.

Skal gøres mere

Heller ikke hos formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), vækker halveringen begejstring.

"En halvering er ikke nok. Der skal gøres endnu mere, selv om det er en klar forbedring. Vi står stadig i en situation, hvor vi de næste år frem kommer til at mangle speciallæger," siger hun. DF har fremsat et forslag om, at man skal have en syv års arbejdspligt, når man har afsluttet en akademiske uddannelse i Danmark.

I Videnskabsministeriet er man yderst tilfreds med resultatet og mener, at en halvering af antallet af svenskere er nok til at opfylde de tomme speciallægepladser. Helge Sander (V), videnskabsminister, oplever det ikke som et problem, at de svenske medicinstuderende har en stor frafaldsprocent og helst vil arbejde i hjemlandet.

"Det er forventelig, så det er der ikke noget nyt i," siger han.

- Er dit succeskriterium nået ved en halvering af de svenske medicinstuderende?

"Ja. Det er det, vi blev enige om og satte som mål. Nu er vi nået et acceptabelt niveau. Det her er det niveau, vi har beregnet til at få dækket det danske lægebehov," siger videnskabsminister Helge Sander (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her