Læsetid: 3 min.

Den svære balancegang

At vælte nationalhelte er en del af jobbeskrivelsen, når man dækker moderne cykelsport. Manden, der var den direkte anledning til Michael Rasmussens exit fra Tour de France, DR-journalist Niels-Christian Jung, mener dog også, der skal være plads til at dække det sportslige
Det var Michael Rasmussens drøm, livsgrundlag og fremtid, der forsvandt med udsmidningen fra Tour de France. De nærmere omstændigheder må vi endnu vente med at få.

Det var Michael Rasmussens drøm, livsgrundlag og fremtid, der forsvandt med udsmidningen fra Tour de France. De nærmere omstændigheder må vi endnu vente med at få.

Bas Czerwinski

Indland
27. juli 2007

Gul er falskhedens farve. Om det er derfor, usandhederne er blevet ved med at klæbe til Michael Rasmussens gule trøje skal være usagt. Men et faktum er det, at kyllingen fra Tølløse onsdag aften forlod Rabobank-holdets hotel i ly af mørket - fyret på gråt papir og smidt ud af Tour de France for at have løjet over for sin holdchef og en samlet verdenspresse. Michael Rasmussen fastholder, at han befandt sig i Mexico i juni, men i et tv-indslag på DR onsdag aften stod den tidligere cykelrytter, David Cassani, frem og fortalte, at han havde mødt Rasmussen i Dolomitterne i Italien i samme måned.

Journalisten bag indslaget, DR Sportens Niels Christian Jung, står inde for sin kilde:

"David Cassani kender Michael Rasmussen særdeles godt, han er tidligere professionel rytter og kommenterer nu løbet for italiensk tv. Så når han står frem og siger, at han mødtes med Michael under en træningstur den 14. juni, har jeg ingen grund til at mistro ham," siger Niels Christian Jung.

Han afviser, at der skulle være tale om en hetz mod Michael Rasmussen.

"Når Michael Rasmussen siger, han var i Mexico, men rent faktisk var i Italien, så må det frem - for hvad lavede han i Italien? Det tror jeg, de fleste mennesker synes er vigtigt at få besvaret, hvis de ellers interesserer sig for cykelsporten - og holder af den," siger Niels Christian Jung.

Det er ikke første gang,Niels Christian Jung har været den udløsende faktor i påvisningen af snyd og bedrag i cykelsporten.

Sammen med Olav Skaa-ning Andersen producerede han fra 1999 og nogle år frem tv-programmerne Tavshedens Pris 1,2 og 3 og Danskerlægen 1 og 2.

Dengang var det bl.a. Tour-vinder anno 1996, Bjarne Riis', løgne, der blev udstillet i en række dokumentarprogrammer. Riis gik først i dette forår til bekendelse.

Det er de færreste beskåret at kunne hive tæppet væk under hele to nationalhelte på under et år, men det er alligevel med blandede følelser, at Niels Christian Jung tager imod anerkendende roser fra kollegerne i Frankrig.

"Jeg har stor respekt for Michael Rasmussen somcykelrytter, så det påvirker mig selvfølgelig, at han må forlade løbet. Men jeg forsøger at sige til mig selv, at det er mit arbejde at undersøge og belyse den verden, jeg nu er en del af og har beskæftiget mig med i mange år. Cykelsporten har et stort problem med doping, som jeg mener, jeg har en forpligtelse til at beskæftige mig med," siger Niels Christian Jung.

Den svære balance

Siden Festina-skandalen i 1998 har de fleste journalister og tv-stationer forsøgt at tilstræbe en balance mellem en formidling af løbets fascination og en kritisk dækning af alt det, der foregår i kulisserne uden om løbet.

Med en dansker i gult har balancegangen blandt de hjemlige medier været sat under ekstra hårdt pres, og blandt andre er TV 2 blevet beskyldt for ikke at gå hårdt nok til Michael Rasmussen. Ifølge Jung skal der dog være plads til både at dække det sportslige og det usportslige omkring Touren:

"Det er en svær balancegang, men personligt synes jeg, man skal finde et miks mellem de sportslige historier og doping-historierne. Det er sådan, jeg selv forsøger at dække Touren," siger Niels Christian Jung, der helst ikke vil kommentere på de andre mediers dækning af løbet.

Det vil sportsjournalist ved Ekstra Bladet Lars Werge imidlertid godt:

"L'Equipe havde forleden en artikel, der udpegede os til at være anti-Rasmussen. Men det er selvfølgelig sværere at gå lige så hårdt og kritisk til ham, hvis man hedder TV 2 og har betalt for en vare, der skal kradse reklameindtægter ind," siger Lars Werge.

Ikke desto mindre har også Ekstra Bladet forsøgt at gå på to ben i dækningen af løbet.

"I udgangspunktet skal vi præsentere læserne for begge dele, men efter det her har det sportslige indhold fuldstændig mistet sin relevans."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her