Læsetid: 3 min.

AE: Skattelettelser er hokus-pokus-økonomi

Statsministeren fremlagde i går planer om skattelettelser for 10 milliarder kroner. Ifølge regeringen er planen fuldt finansieret og både socialt og økonomisk ansvarlig. Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kalder regeringens beregninger for 'hokus-pokus'
22. august 2007

Når regeringen foreslår skattelettelser og omlægninger for 10 milliarder kroner, bliver det ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke på bekostning af velfærden, sådan som oppositionen ellers har advaret imod.

Regeringen vil finansiere skattelettelserne dels med en gradvis forhøjelse af energiafgifterne og dels ved at fastholde arbejdsmarkedsbidraget på det nuværende niveau på 8 procent.

Arbejdsmarkedsbidraget, som finansierer dagpenge til arbejdsløse, skulle ellers have været sænket som følge af den lave ledighed. Men regeringen fastfryser nu bidraget og bruger i stedet pengene på skattelettelser.

"Skattelettelserne er fuldt ud finansierede og holder sig indenfor rammerne af skattestoppet," siger statsministeren og tilføjer, at de penge, der nu bliver brugt på skattelettelser, ikke er taget fra velfærden, fordi de kommer fra en helt anden kasse.

"Der bliver ikke færre penge til velfærd," siger han.

Men den måde at regne på falder dog ikke i god jord hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor direktør Lars Andersen kalder regeringens planer for 'hokus-pokus-økonomi'.

"Penge er penge, og selv om regeringen forsøger at sælge skattelettelserne, som om de er finansierede af forskellige omlægninger, er de seks-syv milliarder reelt ufinansierede," siger han og tilføjer: "Og det er jo penge, som så i sidste ende ikke kan bruges på velfærd."

Ifølge Lars Andersen vender regeringens forslag dermed den tunge ende nedad socialt set.

"Den sociale balance er ikke køn. Der gives skattelettelser til dem med de højeste indkomster, og de penge kunne være brugt i den offentlige sektor. Og det er jo dem med de laveste indkomster, som bliver mest ramt af det," siger han.

SF: Omvendt Robin Hood

Heller ikke SF's formand, Villy Søvndal, er imponeret af regeringens skatteplaner.

"Man skal virkelig gøre sig umage for at lave noget, der er så skævt som det her - også selv om man hos V og K har en helt naturlig lyst til det," siger Villy Søvndal.

"Småindkomsterne får intet ud af det her, og pensionister og modtagere af overførselsindkomster bliver hårdt ramt. Det er en omvendt Robin Hood, regeringen her har lavet," siger han.

Regeringen understregede dog på sit pressemøde, at overførselsindkomsterne bliver reguleret opad, netop for at forhøjelsen af energiafgifterne ikke skal give social slagside. Men det formilder ikke SF-formanden.

"Det illustrerer jo netop skævheden i forslaget. Man laver en nulløsning for lavindkomsterne og forgylder de højeste indkomster, og så er man oven i købet stolt af det," siger Villy Søvndal.

DF advarer imod valg

I det hele taget tegner det til at blive vanskeligt for regeringen at samle flertal om forslaget i sin nuværende form. Heller ikke Dansk Folkeparti vil nemlig støtte skattelettelser til de rigeste.

"Lettelser i topskatten er ikke Dansk Folkepartis kop te. Der skal være en ordentlig social balance. Den er skæv - eller meget skæv - i det oplæg, regeringen kommer med," sagde Pia Kjærsgaard på et pressemøde, som partiet indkaldte til efter regeringens præsentation i går.

Samtidig advarede Pia Kjærsgaard statsministeren imod at satse sit flertal ved at udskrive valg nu.

"Anders Fogh Rasmussen ved, hvad han har. Han ved ikke, hvad han får. Det skulle han lige tage og tænke lidt over," sagde hun.

Og regeringens planer møder kritik fra endnu en uventet kant. Dansk Industri (DI) er som udgangspunkt positive overfor skattelettelser, men ifølge energichef og underdirektør Richard B. Larsen er det ikke rimeligt, at regeringen endnu engang strammer energiskruen.

Og netop når det drejer sig om stigningen af energiafgifterne, er det i høj grad virksomhederne, der må holde for.

"Vi er da negativt indstillede over for det her i og med, at vi i forvejen betaler så meget i energiafgifter, som vi gør," siger Richard B. Larsen og uddyber:

"De danske virksomheder er i forvejen pålagt høje energiafgifter, og i forhold til andre lande er det meget dyrt at bruge energi her i landet."

Regeringen skal nu i gang med at forhandle med Folketingets partier om oplægget, og Anders Fogh Rasmussen lagde på pressemødet op til at forhandle bredt.

"Vi inviterer alle partier til forhandling," sagde han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu