Nyhed
Læsetid: 2 min.

Aftale om skoler og institutioner i København

Politisk forlig betyder sammenlægninger og lukning af skoler og institutioner i København. Men også samlede investeringer på knap en milliard i de næste fire år
Indland
15. august 2007

Besparelser - jo, men i endnu højere grad en massiv investering, der i de kommende år skal komme skoler og daginstitutioner i Københavns Kommune til gode.

Sådan lancerede repræsentanterne for Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og De Radikale på et pressemøde i går det forlig på området, som de var nået til enighed om tidligere på dagen. Børne- og ungeborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) understregede, at større skoler også vil give bedre skoler.

"Over en fire-årig periode vil vi investere knap en mia. kr. i renoveringer og nybyggeri, så vi kan fastholde målsætningen om at have landets bedste folkeskoler og daginstitutioner. Pengene skal bl.a. bruges til at modernisere faglokalerne, så vi i langt højere grad kan tiltrække lærere, der får mulighed for at undervise i deres linjefag, ligesom vi vil kunne tilbyde mere teamsamarbejde og faglig sparring," sagde han.

Som led i det kommende budgetforlig reduceres de bebudede besparelser på området fra 280 mio. kr. til 120 mio. kr. Differencen på 160 mio. skal de øvrige forvaltninger udrede. 97 institutioner sammenlægges, mens tre lukkes. 12 skoler bliver til seks nye, mens to skoler forsvinder. Det drejer sig om Voldparken og Frederikssundsvejens Skole, og i alt kommer ændringerne til at berøre 4000-5000 skoleelever.

"De første ændringer kan træde i kraft med virkning fra skoleåret 2008-09. Der bliver tale om en langsigtet løsning på de problemer, vi har haft inden for området, idet vi får en struktur, som fremtidssikrer vores skoler og daginstitutioner," tilføjede Bo Asmus Kjeldgaard.

Både han og ordførerne for de to øvrige forligspartier, Jan Andreasen (S) og Kasper Johansen (R), understregede, at når næste års budget er faldet på plads, vil der være ryddet op i det økonomiske kaos, som længe har præget børne- og ungeforvaltningen.

"Politikerne må gå ud og tage et ansvar i denne proces. Vi må sikkert regne med mange tæsk, men jeg er stensikker på, at om 10 år vil alle sige, at vi gjorde det rigtige," erklærede Jan Andreasen.

Den borgerlige opposition på rådhuset står uden for forliget, som den mener, er indgået i "en uhørt lukket proces, hvor hverken medarbejdere, forældre eller borgere er taget med på råd".

Sådan hedder det i en fælles pressemeddelelse, signeret af repræsentanter for Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti samt løsgængeren Louise Frevert.

Enhedslisten valgte i går at forlade forhandlingerne.- Forliget lægger op til urimelige og unødvendige besparelser for et trecifret millionbeløb. Men de københavnske skoler har brug for udvikling, ikke afvikling, siger partiets ordfører, Khaled Mustapha.

BUPL kritiserer forlig

Strukturændringer i København ligner grangiveligt forringelser, siger BUPL i København. Lærerforeningen ser derimod mange positive elementer i forliget.

Børne- og ungdomspædagogernes fagforbund er nervøs for, at de strukturændringer reelt er ensbetydende med forringelser på området, siger Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

"Under forberedelsen af forliget har politikerne og forvaltningen fået kraftige advarsler fra forskere, praktikere og Kommunernes Landsforening (KL) om, at man risikerer at forandre til det værre med strukturændringer og nedskæringer samtidig," konstaterer hun.

Derimod stiller Københavns Lærerforening sig noget mere positiv: "Det indeholder mange gode elementer, og politikerne skal roses for, at de har inddraget de involverede parter i processen. Det er ikke i sig selv noget mål at have mange klasser og mange lærer," siger formand, Jan Trojaborg. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her