Læsetid: 6 min.

'Dem, som aldrig ser dagens lys'

Det thailandske prostitutionsmiljø i København bliver stadig større - og stadig mere råt og brutalt, fortæller den thailandsk fødte NA, der i fire år har fungeret som kulturformidler mellem Lokalcenter Vesterbro og bydelens ca. 30 massageklinikker med thailandske kvinder
For mange af de thailandske kvinder ender et giftemål med en dansk mand med en tilværelse som prostitueret. Vel ankommet til Danmark finder kvinden ud af, at deres ægtemænd på hjemlig grund langt fra er så velbeslået, som det så ud i turistområdet Phuket eller Pattaya. Model

For mange af de thailandske kvinder ender et giftemål med en dansk mand med en tilværelse som prostitueret. Vel ankommet til Danmark finder kvinden ud af, at deres ægtemænd på hjemlig grund langt fra er så velbeslået, som det så ud i turistområdet Phuket eller Pattaya. Model

Martin Lehmann

25. august 2007

"Nej, en lykkelig thailandsk kvinde i prostitutionsmiljøet... det har jeg aldrig mødt," smiler NA, der i fire år dagligt har færdedes i det thailandske prostititutionsmiljø på københavnske Vesterbro og derigennem haft kontakt til 398 thailandske kvinder.

Til gengæld har hun mødt så meget andet: Dybt ulykkelige og forgældede kvinder. Ekstrem rå bagmænd. Masser af vold. Masser af narkotika. Masser af gæld, der vokser og vokser, uanset hvor mange sexkøbere kvinden modtager. Masser af kvinder, der må betale for et ægteskab med en dansk mand i de syv år, et dansk statsborgerskab kræver. Rygter om mindreårige børn, der ofte besøger eller spiser på den massageklinik, hvor deres mor arbejder...

"Jo, miljøet er blevet meget mere råt i løbet af få år. For nylig hørte jeg rygter om dybt forgældede thailandske kvinder - 'dem som aldrig ser dagens lys'. Det skulle være kvinder, der holdes konstant indespærrede, fordi de ikke kan betale deres gæld."

NA ønsker ikke at være konkret om prostitutionsmiljøets bagmænd. Det består både af organiserede kriminelle, af ældre thailandske prostituerede - og for nylig er en ny gruppe kriminelle også kommet på banen.

"De skulle være slemme. De driver en form for inkassovirksomhed og forlanger renter på op til 20 procent om ugen," fortæller NA, der af hensyn til sit arbejde ønsker at være anonym.

Danske mænd

NA kom til Danmark for 28 år siden sammen med sine forældre, da hun var 12 år. Dengang var der i hele Danmark kun et par håndfulde thailændere og i alt måske fire-fem thailandske børn. Sådan er det ikke længere:

Alene på Vesterbro findes der således ca. 30 thailandske massageklinikker, et par pornobiografer samt en del stripbarer, hvor mange af 'danserinderne' også er fra Thailand.

"Mange af de thailandske kvinder kommer fra små landsbyer i Koratprovinsen nord for Bangkok. De har som regel ingen uddannelse, har knap nok afsluttet folkeskolen, men er som et alternativ til at være daglejer i landsbyen søgt til de større turistbyer i Thailand. Her har de måske arbejdet på barer eller hoteller, hvor de har haft kontakt med vestlige turister, som de har set bruge mange penge. Derfor opfatter kvinderne disse mænd som meget velhavende, og derfor er det for thailændere i små kår velset at blive gift med en turist," fortæller NA.

For mange af de thailandske kvinder ender giftemålet med en tilværelse som prostitueret. Vel ankommet til Danmark finder kvinden ud af, at hendes ægtemand på hjemlig grund langt fra er så velbeslået, som det så ud i turistområdet Pattaya.

NA karakteriserer mange af de danske ægtefæller, hvis thailandske kone ender i prostitution, som "mænd, danske kvinder i almindelighed fravælger."

I en statusopgørelse, som NA har udarbejdet efter fire års kontakt til 28 af bydelens klinikker (hvoraf nogen er kontaktet 15-17 gange) og i alt 398 thailandske kvinder, vurderer NA mange af de danske mænd, hvis thailandske koner ender med at være prostituerede, som "psykisk ustabile, nogle er i medicinsk behandling, mens andre burde være det. Mænd, som har lidt store skuffelser i tidligere forhold. Mænd, som har sexistiske eller racistiske tilbøjeligheder, mænd, som ofte er voldelige eller pædofile."

Assurandøren

Det kræver syv års ægteskab, før en thailandsk kvinde kan få dansk statsborgerskab og dermed ret til at opholde sig i Danmark uanset sin ægteskabelige position.

Det giver ægtemændene en stor klemme på deres kone, som mange ifølge NA groft udnytter. Hvis den thailandske kvinde f.eks. flytter fra manden og på krisecenter, fordi manden har forgrebet sig på hendes børn, mister hun simpelthen grundlaget for opholdet i Danmark. Derfor går der massive rygter om, at mange thailandske kvinder ser gennem fingre med overgreb på deres børn, fordi de frygter udvisning.

Og det er ikke kun rygter. En velhavende assurandør fra Frederiksberg, fortæller NA således, mødte i Pattya en thailandsk kvinde, som havde to børn. Det lød da dejligt, sagde manden og giftede sig med kvinden. Fire måneder efter hendes ankomst til Danmark blev hun tvunget til at prostituere sig. Det var hun nødt til, for i Danmark er der gensidig forsørgerpligt, fortalte manden. Ellers kunne hun ikke få sine børn hertil. Da datteren ankom som 15-årig, fortalte manden om det frigjorte forhold mellem forældre og børn var i Danmark. Datteren behøvede derfor ikke at lukke døren, når hun tog bad, ligesom hun ikke behøvede at tørre sig. Manden holdt nemlig af at se vandperlerne på hendes hud.

Selv om kvinden efter lang tid anmeldte manden til politiet for overgreb, trak hun senere anmeldelsen tilbage, ellers ville manden forlange skilsmisse. Manden krævede også, at både mor og datter skulle have sex med ham, hvis ægteskabet fortsat skulle bestå.

"Til sidst endte det i skilsmisse, og det lykkedes os ved henvendelse til Udlændingeservice at sikre mor og datter en opholdstilladelse i Danmark. Det eneste, som manden ved skilsmissen efterlod til sin tidligere kone, var penge til en enkeltbillet hjem," fortæller NA.

Ti sexkøbere i døgnet

Når NA besøger thailandske kvinder på massageklinikkerne, betoner hun altid, at hun respekterer deres valg, og at hun forstår, at de ofte har forpligtigelser, enten over for deres børn eller for familien hjemme i Korat.

Hun sørger også for højt at sige, at hun ikke 'missionerer' for prostitutionens afskaffelse. For, som hun siger, man ved aldrig, hvem der sidder i baglokalet og lytter med.

NA tilbyder til gengæld råd og vejledning i sikker sex, uddeler kondomer og glidecreme samt orienterer om graviditetsforebyggelse og intim hygiejne - små dagligdags ting, som ofte kan give en indgang til en snak om de svære emner.

Selv om mange af kvinderne har boet mange år i Danmark og har dansk statsborgerskab, er de meget uvidende om deres rettigheder som danskere. Derfor har NA også brugt mange kræfter på at informere om indretningen af det danske samfund.

"Det er kun lykkedes at få ganske få thailandske kvinder ind i et uddannelsesforløb, som kunne fungere som et alternativ til prostitution. Perspektivet for mange af kvinderne vil derfor være en pension, når de er slidt ned," vurderer NA.

En typisk massageklinik har fire til syv thailandske kvinder tilknyttet, og der vil ofte være tre på vagt af gangen. Kvinderne opholder sig og arbejder på klinikken i flere døgn, hvor de gennemsnitligt har otte til ti kunder pr. døgn. Ofte spiser kvinderne kun mad én gang i døgnet for ikke at blive for tykke. Mange af dem propper sig til gengæld med f.eks. penecillin, fordi de tror, at det holder deres hud smuk. Narkotika af enhver slags er også meget udbredt, fortæller NA.

"Hvis en kvinde har op til ti sexkøbere i døgnet i flere år, så ender hun med at være traumatiseret. Hun græder eller skriger, og derfor fodres hun med lykkepiller eller coke for at kunne fortsætte," siger NA.

Også forholdet til børnene er nogle gange traumatiseret. Det er ikke ualmindeligt med forlydender om, at mindreårige børn besøger eller kommer forbi for at spise eller få lommepenge i de samme lokaler, hvor deres mor prostituerer sig.

"Kvinderne prøver altid med en masse dumme løgnehistorier, at de bare spiller kort eller hygger sig - men børnene skal ikke være ret store, før de aner uråd," mener NA.

Selv om en prostitueret ofte 'kun' skal aflevere halvdelen af sin indtjening til bagmanden, så er det sjældent at møde kvinder, der er gældfri.

"Hvis ikke kvinder betaler deres gæld i det tempo, bagmændene ønsker, så kommer der tæskehold og uddeler dummebøder. Det giver anledning til ny kriminalitet, som f.eks. åger. En bagmand, som er velkendt i miljøet, fungerer således også som pengeudlåner. Han ejer reelt mange af massageklinikkerne, som udlejes til ågerpriser, samt en del thai take aways, som han også lejer ud. Og alle de, der ikke kan betale deres gæld, tvinges til prostitution," siger NA, hvis næste store projekt bliver at indrette en thailandsk massageklinik i en container, som kan vises frem på World Aids dagen den 3. september. Den skal gøre opmærksom på en farlig ny tendens:

"At tilbyde usikker sex uden kondom breder sig desværre også blandt de thailandske prostituerede," forklarer NA, der fra januar 2007 har fået opnormeret sin stilling ved Lokalcenter Vesterbro fra 15 til 30 timer ugentligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et interessant emne, men tvivlsomt journalistisk håndværk. Artiklen bygger 98% på udokumenterede påstånde og rygter.

-Man får ikke statsborgerskab i Danmark efter syv års ophold. Derimod har man mulighed for at opnå permanent opholdstilladelse.

-Når man kun har arbejdet i miljøet i fire år må det være svært at udtale sig om det er blevet værre eller bedre. Og hvad bygger hun det på? Jo der findes formentlig vold og andet skidt i miljøet, og som tiden går vil man så høre mere og mere, men det er ikke det samme som vide om det stiger eller falder.

- Begrebet "mange" bruges ustandseligt, og er mere et udtryk for uvidenhed end viden. Hvor mange er mange? Er ti mange? Ud af hvor mange er mange? Mange thailandske kvinders giftemål med en dansker ender i prostitution. Nå? Er det så næsten alle sammen? Eller er mange i virkeligheden få? Hvor mange er mange?

-Rygter! Information bringer en udtalelse fra en unavngiven, som ikke selv har oplevet sine påstande, men har hørt rygter om... børn på massageklinikker, folk som holdes indespærret, at nogle skulle være slemme inkasatorer.

-De prostitueredes mænd er fravalgt af danske kvinder. Så NA har altså også haft kontakt til deres mænd eller hvad?

-De prostitureredes mænd er psykisk ustabile, eller er i medicinsk behandling eller burde være det? De er sexistiske eller racistiske, er ofte voldelige eller pædofile? Nu er NA også lægefaglig? Hun kunne lige så godt tilføje nærige, skeløjede og etbenede.

-Og så bruge en femtedel af pladsen til at udpensle en pædofils handlinger. Som kunne være skrevet med et par ord. Desuden et foirhold der ligeså vel kunne være foregået i Hornbæk eller Tønder. Vor herre bevares - det er under Ekstra Bladets niveau.

Jeg har altid anset Information for at være et troværdigt blad med holdninger, men at fylde en artikel med sådan en omgang sludder under dække af en person, som har talt med 398 personer på fire år er sgu' for tyndt. Intet har I undersøgt eller underbygget, og hun kunne have sagt hvad som helst.

Ingen tvivl om at der nok er noget sandt i artiklen, og at det er forfædeligt når folk bliver udnyttet. Men artiklen er uden perspektiv og med til at stemple thailandsk/danske parforhold.

"Mindst ringe på nettet" - tjaa hvis det er den ny stil, så kan I erstatte mindst med mest.

Øv.