Læsetid: 2 min.

Danske NATO-tropper forbereder sig på konflikt

De danske soldater i Kosovo forbereder sig på nye konflikter, der kan opstå i kølvandet på forhandlingerne om regionens fremtid
30. august 2007

Den danske bataljon i Kosovo er forberedt på uro, når den nye runde forhandlinger om regionens selvstændighed er forbi.

"Her er roligt nu, og folk lytter til de lokale regeringer i både Beograd og Pristina, som har bedt om ro under forhandlingsperioden," siger chefen for den danske bataljon, oberst Per Henrichsen i telefonen fra Kosovo.

"Men vi er mere aktive efterretningsmæssigt set i forhold til at mærke på pulsen, og vi er også sammen med FN og det lokale politi klar til at imødegå uro, hvis det værste skulle ske."

Budbringere

Hvis situationen eskalerer, ved bataljonen af erfaring, at begge sider vil begynde at sprede propaganda, forklarer oberst Henrichsen. Og derfor har danskerne forberedt informationssedler, som patruljerne kan dele ud til lokalbefolkningen med budskabet om, at de selv og Kosovo er bedst tjent med, at de forholder sig i ro.

Major Christian Busch fra den danske bataljon forklarede for nylig: "Vores krudt og kugler er at tale med folk for at forklare sandheden."

Men selvom det er en prisværdig hensigt, så er det nemmere sagt end gjort, mener Niels Aadal Rasmussen, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

"Sådan nogle policy-dokumenter, som bliver vedtaget under fredsforhandlinger, er jo sjældent krystalklare. De er fyldt med diplomatformuleringer," siger Niels Aadal Rasmussen, der dog giver majoren ret: "Forskellige undersøgelser har vist, at Kosovos presse puster til ilden, er utroværdig og propagandistisk, og det må man prøve at modarbejde."

Ifølge Niels Aadal Rasmussen, som besøgte de danske soldater sidste år, har bataljonen udpeget nogle potentielle 'hot spots', hvor der er særlig risiko for uro. Her skal NATO-styrkerne forsøge at standse tilløb til uro, inden det udvikler sig til deciderede sammenstød.

"Man kan roligt gå ud fra, at eventuelle demonstranter kan være bevæbnede, for der er ekstremt mange lette skydevåben i Kosovo," siger Niels Aadal Rasmussen.

Den danske bataljon deltog i sidste uge i en større stabsøvelse, der skulle koordinere KFOR's militære indsats med indsatsen fra Kosovos og FN's politistyrker. Ifølge presseofficer Elring Andersen fra Hærens Operative Kommando gav øvelsen "et godt indtryk af hvor kompleks opgaveløsningen er i Kosovo."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu