Læsetid: 4 min.

Danskere vil sikre colombianske studerende mod voldelige overgreb

Studerende bliver truet, tævet og myrdet for politisk aktivitet i Colombia. Nu har Danske Studerendes Fællesråd (DSF) indledt en kampagne, der skal sikre deres kolleger, colom-bianske studerende, mod overgreb fra regeringshær og paramilitære grupper
15. august 2007

Studerende kæmper imod brugerbetaling og for flere offentlige midler til uddannelse i både Colombia og Danmark.

"Kravene er de samme her og i Colombia - forskellen er bare, at de bliver skudt", siger Rune Møller Stahl fra Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

"Vi holder øje med, hvad der sker vores medstuderende. Det skal Alvaro Uribe (Colombias præsident, red.) vide. Colombianske studerende har ret til at organisere sig omkring politiske krav uden at risikere voldelige overgreb".

Sammen med Rune Møller Stahl sidder Guillermo Baquero Serramo fra DSF's colombianske søsterorganisation, Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios (ACEU). Besøget i Danmark er en slags livsforsikring for ham. Studerende, der engagerer sig i studenterpolitik i Colombia, bliver udsat for vold, trusler og mord begået af den colombianske hær og paramilitære grupper. Men regeringen er mere tilbageholdende, når øjne udefra hviler på dem.

Derfor har DSF sparket gang i kampagnen 'Colombia Student Watch'.

"Vi har brug for politisk solidaritet. Ikke fordi det er synd for os, men fordi det giver mening at kæmpe for rettigheder på tværs af landegrænser. Vi ønsker det samme for vores uddannelsessystem i Colombia, som I gør her i Danmark," understreger Guillermo Baquero.

Den colombianske regering har vedtaget en ny reformpakke, der indeholder så alvorlige angreb mod offentligt finansieret velfærd, at colombianske studerende er blevet voldsomt politiserede hen over sommeren.

Betales af resten af livet

"I foråret var vores kamp fokuseret på menneskerettigheder og sikkerhed. Nu handler det om konkrete politiske krav, om modstanden mod Plan Nacíonal de Desarollo (national udviklingsplan, red.), som reformen hedder. Ikke kun mod angreb på uddannelsesområdet, men mod hele afviklingen af de sociale rettigheder".

Desarollo-reformen indeholder blandt andet forslag om en livslang årlig skat, der bliver pålagt den enkelte studerende, så snart de færdiggør en universitetsgrad.

Regeringen ønsker også, at de enkelte universiteter skal betale de ansattes pensioner, så staten slipper for den udgift. Det vil for nogle universiteter koste op mod 40 pct. af det samlede budget.

"Reelt er det starten på afviklingen af offentligt finansieret uddannelse," siger Guillermo Baquero.

Samme tendenser til privatisering af det offentlige uddannelsessystem ser Rune Møller Stahl i Danmark - omend det foreløbig er i en noget anden målestok.

Gæld for livet

En af Guillermo Baqueros medstuderende, Diego Marin, var i marts i Danmark for at fortælle om, hvad der foregår i Colombia.

"Vi fik et chok," siger Rune Møller Stahl.

"Bagefter snakkede vi om, at vi var nødt til at gøre noget for at støtte dem i kampen for både menneskerettigheder og uddannelsesrettigheder".

Diego Marin er siden blevet udråbt som terrorist på nationalt tv af præsident Uribe - i praksis en legitimering af overgreb fra myndighedernes side. Det skete i juni, mens en delegation fra DSF var på besøg hos deres colombianske søsterorganisation.

Selv om Diego Marin havde fået dispensation til at være væk fra sine eksaminer, blev han udmeldt af universitets administration, mens han besøgte studenterorganisationer i Norden i marts. Nogle journalister fandt ud af, at han ikke længere var indskrevet på sin uddannelse og skrev, at han var infiltrator i studenterbevægelsen. Det var præsidentens belæg for terrorist-beskyldningerne.

DSF og de andre organisationer, som Diego Marin havde besøgt, indsamlede straks dokumentation for hans besøg, og universitetet måtte genindskrive ham og give ham en undskyldning.

"Men det hjælper ikke på hverken medierne eller myndighedernes indstilling. De kører en bevidst kampagne for at få vores politiske aktiviteter til at fremstå illegitime. De beskylder os for at være terrorister, mens de dækker over paramilitære grupper, som har tusindvis af mord på samvittigheden," siger Guillermo Baquero, og henviser til den 'demobiliseringsproces', der officielt går ud på at afvikle paramilitære grupper, men ifølge ACEU reelt handler om at legalisere dem - uden at stille dem til ansvar for deres forbrydelser.

Europa skal åbne øjnene

De paramilitære grupper er tilstede på mange universiteter og står ifølge ACEU bag de fleste trusler og mord på studenterpolitikerne. "Colombia har ry for at være det mest stabile demokrati i Sydamerika. Det er løgn. Der er ikke demokrati i mit land. Mindre end 40 pct. stemmer ved valgene, og den sociale og politiske undertrykkelse er massiv. Så vores opgave er også at sætte spørgsmålstegn ved Colombias politiske status internationalt. Vi vil vise den europæiske offentlighed, hvilken virkelighed, vi lever i," siger Guillermo Baquero.

DSF har også planer om at bruge kampagnen 'Colombia Student Watch' til at få danske og europæiske politikere til at forholde sig kritisk til Colombia.

"Hvis der skal ske noget på politisk niveau, skal der komme et pres fra et samlet EU. Derfor arbejder DSF på at få studenterorganisationer i alle EU-lande med på kampagnen," siger Rune Møller Stahl.

Ifølge Guillermo Baquero har ACEU store forhåbninger til, at kampagnen kan blive et stærkt værktøj til at lægge pres på den colombianske regering.

"Vi har brug for, at det internationale samfund griber ind og hjælper med at sikre vores demokratiske rettigheder. Uden pres udefra vil den colombianske regering fortsætte den sociale, økonomiske og politiske undertrykkelse," siger Guillermo Baquero.

Tilflugtssted

Et af projekterne i DSF's kampagne er at etablere et tilflugtssted i Colombia, hvor studenterpolitikere kan søge hen, hvis de - som Guillermo Baquero - har været nødt til at flygte fra dødstrusler, og starte forfra i en anden by på et nyt universitet.

"På trods af truslerne ønsker de fleste af os at blive i landet og fortsætte vores aktiviteter. Studerende i andre lande kan være med til at sikre os den ret," siger Guillermo Baquero og forsætter:

"Vi siger: Hellere en værdig død i Colombia for de ting vi tror på end et liv på flugt i et andet land. Vi vil aldrig opgive håbet om, at vi kan ændre tingene til det bedre i Colombia".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu