Læsetid: 4 min.

Fængselsforbundet: Psykisk syge kriminelle anbringes i fængsler

I 2004 lavede Socialt Udviklingscenter en udredning af det psykiatriske område. Der stod: I København opholder en stor del af de sindslidende i varetægt sig i fængslet på grund af pladsmanglen. Kun de farligste og de mest udadreagerende anbringes i varetægt i retspsykiatrien

I 2004 lavede Socialt Udviklingscenter en udredning af det psykiatriske område. Der stod: I København opholder en stor del af de sindslidende i varetægt sig i fængslet på grund af pladsmanglen. Kun de farligste og de mest udadreagerende anbringes i varetægt i retspsykiatrien

Indland
9. august 2007

En dag, advokatfuldmægtig Hanne Ziebe mødte ind på sit kontor, fik hun en stribe beskeder. Dagen inden havde en indsat ringet og sagt, at det hastede. Manden, hun fik i røret, var rolig og lidt flov.

"Han vidste ikke, at han havde ringet til mig eller til familiemedlemmer, advokater og sociale myndigheder. Han undskyldte. Han havde fået forkert medicin, der havde gjort ham psykotisk," siger Hanne Ziebe, der også er sekretariatsleder i KRIM, som er landsforeningen for indsatte. Hun oplever tit, at indsatte ringer fra fængslerne og beder om hjælp på en påfaldende måde.

"Nogle kan fortælle, at de kan høre stemmer i den anden ende af fængslet, eller at CIA eller strålerne er efter dem. Det kan jeg selvfølgelig ikke udelukke, men det er underligt, at indsatte med den slags udmeldinger ikke bliver opdaget," siger hun.

I 2004 lavede Socialt Udviklingscenter en udredning af det psykiatriske område. Der stod: "I København opholder en stor del af de sindslidende i varetægt sig i fængslet på grund af pladsmanglen. Kun de farligste og de mest udadreagerende anbringes i varetægt i retspsykiatrien."

En vilkårlig rundringning i starten af august viser, at der stadig er mangel på retspsykiatriske sengepladser. 13 psykisk syge kriminelle venter på at blive indsat i Anstalten ved Herstedvester, syv venter på at blive indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling på Sct. Hans Hospital, mens antallet på Retspsykiatrisk Center i Glostrup er tre.

Nogle har ventet en uge, andre har ventet to måneder på at komme i behandling. De sindslidende lovbrydere venter altså stadig, men hvor mange, der venter i fængslet, er svært at få oplyst.

Ingen syge i fængsel

"Psykisk syge sidder ikke i fængsel i Danmark," siger Direktoratet for Kriminalforsorgen. Det samme siger overlæge Peter Kramp fra Retsmedicinsk Klinik, der mentalobserverer mellem 200 og 250 psykisk syge kriminelle om året. Så længe de psykisk syge i fængslerne ikke har en psykiatrisk diagnose, kan de ikke få en behandlingsdom, og så må de afsone deres straf i fængslet.

Formanden for Dansk Fængselsforbund, Kim Østerbye siger:

"Det er et problem med psykisk syge i fængslerne. Jeg mener, at der er en stigende tendens til at anbringe folk i fængslerne, der burde være et andet sted. Distriktspsykiatrien er dem, der skal samle folk op. Ikke fængslerne," siger han.

Han ser problemet i varetægtsperioden, hvor en retspsykiatrisk klinik endnu ikke har fastslået, om den kriminelle er syg. Når en kriminel bliver varetægtsfængslet i et arresthus, er der groft sagt kun tale om opbevaring indtil retssagen, og de venter i gennemsnit i 35 dage, hvor man derfor ikke påbegynder en behandling.

"Alene de fysiske forhold skaber frustration, fordi indsatte er låst inde det meste af dagen på seks kvadratmeter. Og personalet i fængslerne har svært ved at håndtere psykisk syge indsatte, fordi de ikke er uddannet til det," fortæller Kim Østerbye.

"Vores kognitive færdighedsprogrammer og hele vores uddannelse er bygget op om, at vi ikke har psykiatriske patienter. Fængselsfunktionærerne er buffer for deres trusler og angreb, eller når de bryder sammen og græder. Nogle gange er magtanvendelse eller fiksering i sikringscelle desværre den eneste udvej. Vi kan ikke tvinge de indsatte til at tage deres medicin, og derfor er der mange frustrationer."

Ifølge overlæge Peter Kramp er mere end 75 procent af de retspsykiatriske patienter skizofrene. Stadig flere skizofrene begår kriminalitet, og stadig flere af dem får en almindelig fængselsdom, siger han.

Skizofrene risikerer at havne i en psykose, hvis de er umedicinerede. De bliver angste, de kan have svært ved at sove om natten, og stemmerne i hovedet tager til. De fleste skizofrene har ingen erkendelse af, at de er syge, og derfor holder de ofte op med at tage deres medicin.

Patient eller indsat?

Det er ikke en let tilværelse at være retspsykiatrisk patient, men det er en bedre løsning end at være indsat i fængslet, hvis man er psykisk syg.

"I fængslerne er de generelt gode til at få patienterne til at samarbejde om medicinen, men det ændrer ikke på, at det er psykiatrisk behandling, som psykisk syge kriminelle har brug for," siger overlæge på Retspsykiatrisk Center i Glostrup, Hans Henrik Ockelmann.

Når patienten ankommer til Retspsykiatrisk Center, bliver han eller hun set an i 24 timer, men færdes derefter frit på afsnittet blandt de andre 23 patienter. Cirka en tredjedel af patienterne er varetægtsarrestanter, der venter på at få en dom. På afsnittet er der én til to patienter, der kommer fra fængslet, fordi de er for syge til at være der.

Men så snart patienten får det bedre, skal han tilbage til fængslet.

"I fængslet bliver han sindssyg igen, og så kommer patienten tilbage til os - enkelte bliver selvfølgelig indlagt resten af deres straf, men de andre ser vi tit," siger Hans Henrik Ockelmann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her